2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova proiectează un nou parc între strada Eliza Opran și Fermierului

Primăria Craiova proiectează un nou parc între strada Eliza Opran și Fermierului

Parcul Cernele, un proiect prin care Primăria Craiova vrea să transforme o mlaștină într-un lac de pescuit și o grădină publică cu debarcader și loc de promenadă.

În urmă cu un an, Primăria Craiova își făcea cunoscută intenția că vrea să amenajeze un nou parc, într-un cartier de la periferia oraşului. În cartierul Cernele pe o suprafaţă de 62.656 mp, administraţia locală spunea că va face un parc pentru a transforma un teren mlăştinos într-un „parc dotat cu toate categoriile de echipamente destinate petrecerii timpului libre într-un ambient plăcut şi sigur”. Ulterior a obținut certificatul de urbanism și acordul de la Agenția de Mediu în care se spunea că:că proiectul nu se supune evaluărilor impactului asupra mediului.

În primăvara acestui an, primăria a a alocat contractul de proiectare a Parcului Cernele, iar pentru acest serviciu scoate din conturi aproape 3,4 milioane de lei. Investiţia propusă, „Modernizarea infrastructurii verzi-albastre din municipiul Craiova prin înfiinţarea parcului Cernele” face parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Craiova.

Proiectul prinde contur

Acum, Primăria Craiova a înaintat consilierilor locali documentația pentru amenajarea Parcului Cernele. Aceștia urmând să aprobe proiectul cu titlul: “Modernizarea infrastructurii verzi-albastre din municipiul Craiova prin înfiinţarea Parcului Cernele”, finanţat în cadrul Programului Regional Sud Vest Oltenia, Prioritatea 3 – „Eficienţa energetică și infrastructura verde”, Obiectivul Specific 2.7 – ”Intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare”, Acțiunea – „Sprijin pentru conservarea, îmbunătățirea sau extinderea infrastructurii verzi-albastre”. Proiectului va avea o valoare totală de 74.386.930,50 de lei (inclusiv TVA). Contribuția proprie în proiect a primăriei va fi de 15.217.330,50 de lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 1.183.392,00 lei. În final se pregătește cererea de finanțare, pentru atragerea fondurilor europene.

Așa arată zona în care ar trebui să se amenajeze Parcul Cernele
Așa arată zona în care ar trebui să se amenajeze Parcul Cernele

Un parc cu lac de pescuit și loc de promenadă

Terenul pe care ar urma să se amenajeze parcul se încadrează între străzile Eliza Opran și Fermierului, într-o zonă mlăștinoasă, care se întinde în jurul fostei bălți Cernele, un loc sălbăticit, degradat și plin de gunoaie. După amenajare, zona va avea o cu totul altă înfățișare. Aici va fi și un lac în care se va putea pescui. “Amenajarea infrastructurii albastre se va face prin executarea lucrărilor specifice de realizare a unui lac/bazin piscicol, inclusiv a canalelor de alimentare cu apă, evacuare ape în exces precum si sistemul de golire de fund tip calugar. De asemenea se va realiza un sistem automatizat de irigatii pentru spatiile verzi amenajate în cadrul ale infrastructurii verzi-albastre”, se spune în proiect.

În parc vor mai fi amenjate spații pentru activități sportive cu aparate pentru fitness destinate mai multor categorii de varsta, inclusiv dotari destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Locurile de joaca pentru copii, inclusiv dotari destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii, destinat mai multor categorii de varsta: 1-3 ani, 2-8 ani, 6+ ani, nu vor lipsi. Va fi amenajată o platformă de popas, iar mobilierul urban va fi din materiale ecologice.

Tot în proiect se mai spune că,din totalul de 62.584 m2, 58.216 m2 vor reveni infrastructurii verzi albastre (8000 m2 suprafața lacustră și 50.216 m2 suprafață spațiu verde). Așadar, doar 6,97% din suprafața parcului este reprezentată de suprafața construită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS