15.6 C
Craiova
marți, 8 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii care mor în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului

Românii care mor în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, scrie Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, .

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citește şi: Trupul fără viață al unui bărbat, găsit într-un parc din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS