15.5 C
Craiova
miercuri, 9 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorida se confruntă cu o „situație de viață și de moarte” în timp ce uraganul Milton se apropie

Florida se confruntă cu o „situație de viață și de moarte” în timp ce uraganul Milton se apropie

Locuitorii din Florida se grăbesc să termine pregătirile pentru situații de urgență – sau pur și simplu să plece – în timp ce uraganul Milton se îndreaptă spre Tampa Bay.

Milton este în prezent o furtună de categoria a cincea, cu vânturi de până la 270 km/h. Se așteaptă să lovească cu toată forța miercuri noaptea, la mai puțin de două săptămâni după ce statul a fost lovit de devastatorul uragan Helene.

Președintele Joe Biden i-a avertizat marți pe oamenii din Florida să-și părăsească casele ca „o chestiune de viață sau de moarte”, în timp ce statul întreprinde cel mai mare efort de evacuare din ultimii ani.

Localnicii au preferat să plece din fața uraganului

„Aceasta va fi o furtună care va schimba viața, indiferent unde va lovi”, a spus Gerald Lemus,un locuitor al orașului Bradenton. Lemus, care a locuit în Bradenton toată viața, a spus că nu a fost evacuat niciodată pentru nicio furtună anterioară. Dar a decis că trebuie să o facă pentru siguranța fiicei sale de opt ani. „M-am uitat la ea și nu am putut să o traumatizez la așa ceva”, a spus el marți seara. „Este un pariu pe care nu am fost dispuși să îl facem”.

ML Ferguson s-a chinuit să-și reconstruiască casa din Anna Maria, Florida, după ce luna trecută a fost grav avariată de Helene, un puternic uragan de categoria a patru. „Asta va fi mult mai rău decât Helene”, a spus la telefon în timp ce era blocată în traficul pe autostradă în afara orașului.
„Mașina mea este complet, toți am fost disponibilizați de la locul de muncă, iar bunurile mi-au fost distruse. După această furtună, voi rămâne oficial fără adăpost”.

Au fost pregătite zeci de adăposturi

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat marți că Florida a pregătit zeci de adăposturi în afara zonelor de evacuare pentru a-i ajuta pe rezidenții caselor rămași blocați în urma furtunii. Cozi lungi la benzinării s-au format în sudul Floridei, deoarece unele stații au început să rămână fără combustibil.

Chynna Perkins a declarat pentru BBC că rămâne în Tampa, unde locuiește într-o casă nou construită în afara zonelor de evacuare obligatorie. „Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat cât de multă planificare trebuie să intre într-o decizie ca aceasta. Există atât de mult trafic și aproape deloc benzină disponibilă în acest moment. Oamenii rămân fără benzină pe autostradă”, a spus ea, adăugând că are doi mari Danezi.

DeSantis a spus că benzina a fost transportată la stații, iar stațiile de încărcare a vehiculelor electrice au fost, de asemenea, amplasate de-a lungul drumurilor pentru a ușura evacuarea.

Casa Albă a anulat vizita planificată a lui Biden în Germania și Angola

Vorbind la Casa Albă marți, președintele Biden a spus că furtuna ar putea fi una dintre cele mai grave din Florida dintr-un secol.

„Evacuați acum, acum, acum”, le-a spus el locuitorilor din Florida, potrivit BBC.

Casa Albă a anulat vizita planificată a lui Biden în Germania și Angola pentru a supraveghea pregătirile pentru Milton și recuperarea în curs de la uraganul Helene. Cu mai puțin de două săptămâni în urmă, uraganul Helene – cea mai mortală furtună continentală de la Katrina în 2005 – a lovit sud-estul SUA, ucigând cel puțin 225 de persoane. Alte sute sunt date dispărute.

Cel puțin 14 dintre aceste decese au avut loc în Florida, unde 51 din 67 de județe sunt acum sub avertismente de urgență pe măsură ce Milton se apropie.

Uraganele sunt clasificate după viteza vântului

Centrul Național pentru Uragane a avertizat oamenii să se pregătească pentru vânturi puternice. Precipitațiile totale ar putea atinge maxime de 38 cm, iar zonele de coastă ar putea vedea valuri de furtună de 3-4,5 m.

Uraganele sunt clasificate în funcție de viteza vântului. Categoria a treia și mai mare sunt considerate majore din cauza potențialului lor de daune și pierderi de vieți omenești, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Județele au început să emită ordine de evacuare luni, taxele fiind suspendate pe drumurile din vestul și centrul Floridei.

Marți au fost inchise școlile din mai multe județe. Aeroporturile din Tampa și Orlando au anunțat că vor suspenda operațiunile de zbor până la trecerea furtunii. Părți din comitatul Pinellas, unde cel puțin o duzină de persoane au fost ucise de Helene, au fost plasate luni sub ordine de evacuare.

Citește și: Aproape 500 de câini au fost salvați de poliție

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS