19.8 C
Craiova
miercuri, 9 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele cer Transelectrica finalizarea unui studiu care ar prelungi activitatea Complexului Energetic Oltenia

Sindicatele cer Transelectrica finalizarea unui studiu care ar prelungi activitatea Complexului Energetic Oltenia

Cele două federații sindicale principale din cadrul Complexului Energetic Oltenia solicită urgentarea finalizării studiului de adecvanță realizat de Transelectrica.

Acest document este esențial pentru ca termenele din Planul de restructurare al CEO să fie extinse de către Comisia Europeană. Solicitarea vine din partea Federației Naționale Mine Energie și a Federației Naționale „Univers”, care subliniază că ultimul studiu de adecvanță efectuat de Transelectrica a susținut utilizarea energiei pe bază de cărbune. Cererea sindicatelor a fost înaintată și ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

„Ca urmare a Planului european de decarbonare, ce a impus costuri uriașe cu plata certificatelor de carbon, a fost necesară implementarea unui Plan de Restructurare al companiei, aprobat de Comisia Europeană, prin care capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune urmează a fi înlocuite cu alte capacități pe bază de gaze și instalații fotovoltaice.
Întârzierea dezvoltării noilor capacități de producere a energiei electrice impune decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice pe bază de cărbune stabilite prin Planul de Restructurare.

Fără grupurile energetice ale CEO nu se poate asigura necesarul de energie al țării

Conform studiului de adecvanță al sistemului energetic național realizat de TRANSELECTRICA pentru perioada 2019-2030, fără grupurile energetice ale CEO, nu se poate asigura necesarul de energie al țării, nici în varianta în care este folosită la maximum capacitatea de interconexiune transfrontalieră pentru importuri.

Decalarea acestor termene și modificarea Planului de Restructurare este condiționată de actualizarea de către TRANSELECTRICA a studiului de adecvanță a sistemului energetic național.
Întrucât situația socială și economică a județului Gorj depinde în mare măsură de stabilitatea Complexului Energetic Oltenia și de menținerea locurilor de muncă din această companie, reprezentanții federațiilor reprezentative la nivelul Complexului Energetic Oltenia SA vă solicită sprijinul pentru finalizarea cu celeritate a acestui studiu, ce constituie o premisă necesară pentru aprobarea de către Comisia Europeană a decalării termenelor de închidere a capacităților energetice pe bază de cărbune”, potrivit adresei.

Citește și: Nunți doar până la miezul nopții la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS