22.9 C
Craiova
joi, 10 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPremiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang

Scriitoarea sud-coreeană Han Kang este câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură în 2024. Scriitoarea s-a născut în 1970 în orașul Gwangiu, Coreea de Sud, înainte de a se muta cu familia, la vârsta de 9 ani, în Seul, precizează Comitetul Nobel, citat de News.ro.

Tatăl lui Han Kang a fost și el un „reputat romancier” sud-coreean, conform Comitetului Nobel.

Han Kang este, de asemenea, pasionată de artă și muzică, pasiuni care se reflectă şi în opera sa literară. Han Kang şi-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecţia de povestiri „Love of Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât şi povestiri.

Han Kang, un stil inovator în proza contemporană

Printre acestea se remarcă romanul „Your Cold Hands” (2002), în care transpare interesul lui Han Kang pentru artă. Cartea reproduce un manuscris lăsat în urmă de un sculptor dispărut care este obsedat de realizarea unor mulaje din ghips ale corpurilor feminine. Marea descoperire internaţională a lui Han Kang a venit cu romanul „The Vegetarian”, 2015. Scrisă în trei părţi, cartea portretizează consecinţele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

Lucrările lui Han Kang sunt caracterizate de o dublă expunere a durerii, o corespondenţă între chinul mental şi cel fizic. În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice şi seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieţii umane. Ea are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană, este caracterizarea lui Anders Olsson, preşedinte al Comitetului Nobel.

Citeşte şi: 12.000 lei amendă pentru un bărbat care şi-a abandonat pisicile pentru că aveau pureci

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS