16.8 C
Craiova
vineri, 11 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRetete culinareParmigiana di Melanzane: o delicatesă italiană cu istorie

Parmigiana di Melanzane: o delicatesă italiană cu istorie

Parmigiana di Melanzane, cunoscută și sub numele de vinete alla parmigiana, este un preparat tradițional italian care își are originile în sudul Italiei, în special în regiunile Campania și Sicilia. Deși numele sugerează o legătură cu parmezanul, acesta provine, de fapt, de la cuvântul sicilian “parmiciana”, care se referă la modul în care sunt aranjate feliile de vinete, asemănător cu lamelele unui oblon. Această rețetă delicioasă combină vinetele prăjite cu sos de roșii, mozzarella și parmezan, toate gratinate la cuptor pentru a crea un fel de mâncare savuros și reconfortant.

Ingrediente:

3 vinete mari
3 linguri de ulei de măsline
1 ceapă galbenă, tocată mărunt
4-5 căței de usturoi, tocați
1 linguriță de oregano uscat
400 g roșii pasate
3 roșii proaspete, feliate
Sare și piper după gust
6-8 frunze de busuioc proaspăt
200 g parmezan ras
200 g mozzarella, feliată

Mod de preparare:

Spală bine vinetele și taie-le în felii subțiri, longitudinale sau rondele. Presară sare peste ele și lasă-le să stea timp de 10-12 minute pentru a elimina excesul de apă. Șterge-le apoi cu prosoape de hârtie.
Unge feliile de vinete cu puțin ulei de măsline și prăjește-le într-o tigaie sau pe un grătar până devin aurii și moi. Lasă-le deoparte.
Într-o tigaie, încălzește două linguri de ulei de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin translucide. Adaugă roșiile pasate și oregano și fierbe sosul până se îngroașă. Condimentează cu sare, piper și busuioc.
Într-un vas de copt, pune un strat subțire de sos de roșii, urmat de un strat de vinete, felii de mozzarella și parmezan ras. Repetă straturile până se termină ingredientele, asigurându-te că ultimul strat este de sos și parmezan. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace parmigiana timp de 30-35 de minute, până când devine aurie și brânzeturile de la suprafată sunt bine gratinate.
Lasă preparatul să se răcească puțin înainte de a-l servi. Este delicios atât cald, cât și la temperatura camerei.

Rețetă sugerată de AVIDA

Citeşte şi: Patru răniţi după ce două maşini s-au ciocnit şi au căzut într-un canal de irigaţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS