5.6 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVrei să devii mamă? Ce ar trebui să faci înainte. Sfaturile ginecologului

Vrei să devii mamă? Ce ar trebui să faci înainte. Sfaturile ginecologului

Stilul nostru de viaţă şi factorii de mediu au schimbat radical, în ultimele decenii, atât deciziile femeilor privind o eventuală sarcină, cât şi fertilitatea în cuplu. Dacă acum 15 ani cazurile de infertilitate erau mai degrabă excepţii, în prezent tot mai multe cupluri de confruntă cu aceste probleme. Medicul ginecolog Andreea Coşăreanu spune că infertilitatea afectează tot mai mult inclusiv cupluri tinere şi, pentru a preîntâmpina unele probleme, controalele ginecologice de rutină încă de la vârste tinere sunt foarte importante.

Controale de rutină acum pentru o sarcină sănătoasă mai târziu

Controalele ginecologice de prevenţie şi screening sunt foarte importante încă de la vârste tinere pentru o sarcină sănătoasă mai târziu, când o femeie decide să aibă un copil, transmite dr. Andreea Coşăreanu:

„Poate nu ai de gând să devii mamă la 20 de ani, dar fiind activă sexual, la nivelul tractului genital pot apărea tot felul de infecţii care se pot transmite ascendent către organele pelvine şi, în viitor, pot influenţa, în funcţie de germenii implicaţi, fertilitatea unui cuplu”.

Dacă acum 10-15 ani cuplurile infertile erau o raritate, trăim într-o perioadă în care cuplul infertil este ceva obişnuit, mai spune medicul.

„Viaţa noastră din prezent a schimbat foarte mult datele problemei şi au apărut multe probleme legate de fertilitate şi chiar de la vârste foarte tinere. La cupluri de peste 20 de ani, rata de cupluri infertile a crescut foarte mult”.

Vrei să devii mamă? Ce ar trebui să faci înainte

Dacă o femeie îşi doreşte să rămână însărcinată, poate afla dacă există probleme de fertilitate prin analize specifice.

„Pe lângă controlul de rutină, care presupune, de regulă, o ecografie transvaginală, recoltare pentru testare Papanicolau şi culturi vaginale, pacienta poate face anumite investigaţii mai amănunţite. Unele dintre ele vizează partea hormonală. Foarte importantă în sarcină este funcţia tiroidiană. O funcţie dereglată ne poate influenţa negativ evoluţia sarcinii. Atunci ar fi bine, cu câteva luni înainte, să controlăm tiroida pentru ca, în cazul unei probleme, să încercăm să o reglăm cu ajutorul medicului endocrinolog. În afară de asta, este recomandat ca şi partenerul să facă un minim de investigaţii, precum spermograma şi spermocultura”.

Acidul folic ar trebui administrat încă dinainte de concepţie

De asemenea, pacienta este sfătuită ca înainte de concepţie, cu aproximativ trei luni, să înceapă să îşi administreze acid folic, adică vitamina B9, care este deosebit de importantă în primele 12-13 săptămâni, „atunci când are loc organogeneza sistemului nervos central”.

Sarcinile cu probleme, tot mai frecvente

„Când eram rezidentă, o sarcină cu probleme era mult mai rară decât în prezent. Există acum cazuri frecvente de patologie supraadăugată sarcinii, sunt multe paciente care vin deja cu o patologie preexistentă sarcinii şi atunci monitorizarea evoluţiei trebuie adaptată de la caz la caz, fie că vorbim de o pacienta cu astm bronşic, o pacientă cu probleme ale coloanei lombare, cu probleme cardiace etc. Apoi, într-o sarcină, riscuri pot exista oricând, în orice trimestru. De aceea monitorizarea este extrem de importantă.

Sunt multe femei care şi-au dorit o carieră şi ajung la 45 de ani sau peste, în premenopauză sau menopauză să îşi dorească un copil. Şi este posibil acest lucru chiar şi în menopauză, dar aici deja vorbim de sarcină cu ovocite donate şi cu anumite tratamente hormonale care să pregătească organismul”, explică medicul ginecolog.

Din ce în ce mai mulţi copii concepuţi prin fertilizare in vitro

Din ce în ce mai mulţi copii sunt concepuţi, în prezent, prin fertilizare in vitro. Atunci când cuplul are probleme de fertilitate, şi evoluţia sarcinii poate fi cu probleme, semnalează dr. Coşăreanu. Pentru ca pacienta să poată avea o dezvoltare normală a embrionului şi a fătului, mai ales în cazul fertilizării in vitro, tratamentele sunt destul de puternice, mai ales pe plan hormonal. Astfel că există anumite riscuri suplimentare.

Există şi anumite riscuri de defecte cromozomiale, şi atunci urmărirea sarcinii şi ecografiile de morfologie fetală sunt extrem de importante. „Sunt multe centre de fertilizare care fac testarea embrionilor preimplantaţional, ca să vadă dacă embrionul are un risc de defect genetic”, precizează dr. Coşăreanu.

„În concluzie, este foarte important, în tabloul general al obţinerii şi menţinerii unei sarcini sănătoase, ca pacienta să vină la controalele de rutină şi să urmeze sfaturile specialiştilor”, mai spune aceasta.

CITEŞTE ŞI: Sănătatea mintală, tot un tabu? „Ne gândim la ce zice lumea, dar ce zicem noi?!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS