Aproape 20 de spectatori ai operei de stat din Stuttgart au avut nevoie de tratament medical pentru greață severă în weekend, după ce au vizionat un spectacol care a inclus piercing live, raporturi sexuale nesimulate și cantități abundente de sânge fals și real.
„Sâmbătă am avut opt, iar duminică am avut zece persoane care au avut nevoie să fie îngrijite de serviciul nostru pentru vizitatori”, a declarat purtătorul de cuvânt al operei, Sebastian Ebling, despre cele două reprezentații ale „Sancta”, un spectacol al coregrafei austriece Florentina Holzinger.
Un medic a fost chemat pentru tratament în trei cazuri, a adăugat el.
Holzinger, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută pentru piesele sale nonconformiste care estompează granița dintre teatru și vodevil. Distribuția sa este formată exclusiv din femei care joacă în multe cazuri parțial sau complet dezbrăcate, iar spectacolele anterioare au inclus înghițirea de săbii, tatuaje sau masturbare pe scenă.
Istoria Sancta
Sancta, prima incursiune a lui Holzinger în operă, a avut premiera la Teatrul de Stat Mecklenburg din Schwerin în luna mai și se bazează pe opera expresionistă Sancta Susanna a lui Paul Hindemith din anii 1920, care are propria sa istorie controversată, scrie The Guardian.
Opera originală a lui Hindemith spune povestea unei tinere călugărițe care, incitată de o poveste spusă de una dintre femeile mai în vârstă ale mănăstirii, pășește goală pe altar și rupe pânza care îl acoperă pe Isus.
Inițial, spectacolul trebuia să aibă premiera la Opera de Stat din Stuttgart în 1921, dar a fost pus în scenă abia în 1922, în urma protestelor.
Versiunea care a tulburat publicul din Stuttgart în acest an a înlocuit spectacolul muzical original cu călugărițe dezbrăcate care patinează pe role pe o pistă mobilă în centrul scenei, cu un perete de corpuri goale răstignite.
După ce Holzinger a prezentat Sancta la Viena, în Austria natală, în iunie, episcopii din Salzburg și Innsbruck au criticat spectacolul, spunând că acesta este o „caricatură lipsită de respect a Sfintei Liturghii”.
Artista austriacă a sugerat anterior că opera sa a fost concepută mai puțin pentru a batjocori biserica, cât pentru a explora paralelele dintre instituția conservatoare, pe de o parte, și comunitățile kink și subculturile BDSM, pe de altă parte.
Atenție la zgomotele puternice, scenele de sex și la tămâie!
„Recomandăm încă o dată tuturor spectatorilor să citească foarte atent avertismentele, pentru a ști la ce să se aștepte”, a declarat Ebling, puretătorul de cuvânt al Operei, pentru ziarul Stuttgarter Nachrichten.
Spectatorii piesei destinate exclusiv adulților au fost avertizați în prealabil cu privire la o listă lungă de potențiale elemente declanșatoare de crize, inclusiv zgomotele puternice, actele sexuale explicite, violență sexuală sau chiar tămâia.
„Dacă aveți întrebări, adresați-vă serviciului pentru vizitatori”, a adăugat Ebling. „Și dacă aveți îndoieli în timpul spectacolului, ar putea fi de ajutor să vă feriți privirea”, a îndemnat el
Informațiile despre problemele întâmpinate de unii spectatori nu par să fi adus prejudicii comerciale spectacolului. Toate cele cinci reprezentații rămase la opera de stat din Stuttgart, precum și alte două reprezentații la Volksbühne din Berlin, în noiembrie, au fost deja vândute, scrie The Guardian.