2.3 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateA început sezonul virozelor. Cifrele sunt în creştere faţă de 2023

A început sezonul virozelor. Cifrele sunt în creştere faţă de 2023

Numărul cazurilor de viroze respiratorii din săptămâna precedentă a ajuns, în judeţul Dolj, la 1272, fiind de peste 1,5 ori mai ridicat decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform unui raport publicat de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, ponderea spitalizărilor a fost de 12%. La cabinetele medicilor a început şi vaccinarea antigripală.

Numărul virozelor este mai mare comparativ cu anul trecut

În săptămâna anterioară, s-au înregistrat 1049 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi 223 cazuri de pneumopatii acute. Nu au fost înregistrate, în schimb, cazuri de gripă.
„Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână este de 1272, mai crescut decât valoarea înregistrată în aceeaşi săptămâna a anului trecut (769).
Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 154,40 o/oooo, gripă 0,00 o/oooo şi a pneumopatiilor a fost de 32,82 o/oooo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 12,23 %”, transmit specialiştii DSP Dolj.

Peste 14.000 de persoane din Dolj au făcut vaccinul antigripal

14.376 de persoane din judeţul Dolj au făcut deja vaccinul antigripal în acest sezon, conform evidenţelor DSP.
„Referitor la vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele la risc, vaccinarea antigripală se desfăşoară conform Ord. MS 3120/2023, prin prescrierea, eliberarea si decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice în cabinetele medicilor de familie”.
Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale.
Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie, anunţă specialiştii în sănătate.

Cine sunt persoanele aflate în grupele de risc, care beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

Persoanele din grupe considerate de risc beneficiază de vaccinare gratuită împotriva gripei. Acestea sunt:

  • Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;
  • Gravidele
  • Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
  • Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
  • Toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este recomandată şi populaţiei generale, care poate procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile.

Cifre modeste în campania de imunizare din sezonul anterior

Date din primăvara anului trecut indicau faptul că în campania campania de imunizare 2023-2024 s-au înregistrat oficial doar 1,1 milioane de vaccinări, o scădere cu aproape 30% față de acum cinci ani și cu 70% față de acum trei ani.
Însă, pe fondul schimbărilor impuse de Ministerul Sănătăţii, cu pacienţii care îşi ridicau serul din farmacii pe baza unei reţete, unii medici transmiteau că este datele oficiale ar fi, de fapt incomplete.

Numărul vaccinărilor ar fi fost mai mare, numai că mulţi pacienţi s-ar fi imunizat direct în farmacii sau şi-ar fi administrat vaccinul cu ajutorul altor persoane decât medicii de familie, astfel că aceştia nu ar figura în rapoartele oficiale. De altfel, în luna mai a acestui an exista o discrepanţă între rapoartele oficiale şi serurile ieşite din farmacii, 700.000 de vaccinuri lipsind din raportare. Aşadar, numărul real al vaccinărilor din sezonul trecut ar putea fi de 1,8 milioane.

CITEŞTE ŞI: Vrei să devii mamă? Ce ar trebui să faci înainte. Sfaturile ginecologului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS