24.5 C
Craiova
luni, 14 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAproape 100 de localnici din Baia de Fier au protestat la Târgu Jiu

Aproape 100 de localnici din Baia de Fier au protestat la Târgu Jiu

Aproximativ 100 de cetățeni ai comunei Baia de Fier au protestat, luni, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Localnicii susțin că sunt obligați să achite facturi uriașe, cu toate că apa de la robinete nu este potabilă. S-a ajuns la executări silite și la popriri.

Operatorul Aparegio Gorj a preluat rețeaua de apă și canal din Rânca și din Baia de Fier.

„Mie mi-a venit factură de zece milioane de lei vechi, apoi mi-au făcut poprire pe pensie. Când am văzut, mi s-a făcut rău. Suntem oameni bătrâni, și-asa plăpânzi. Nu poți să-ți bați joc de noi”, s-a plâns unul dintre protestatari.

„Noi nu avem contracte, nu avem apometre, dar facturi ne dau pentru o apă care nu-i bună de băut. Am făcut analize la Craiova și a rezultat că nu e bună de băut” a spus un alt protestatar

„Nu poți să execuți un sat întreg pentru că apa nu e bună și nici nu curge tot timpul. Dacă vor să ne ia banii, să dea drumul la apă, să o trateze, să fie apă bună de băut, nu așa murdară, plină de noroi. Noi suntem taxați pentru aer și nămol, că asta avem pe conductă” a afirmat un alt protestatar.

Prefectul județului Gorj a discutat cu protestatarii

„Protestăm pentru servicii publice de calitate. Apa nu curge vara, calitatea, potabilitatea ei. S-a pus executare pe un sat întreg. Oamenii au executări pe conturi, pe bunuri, pentru o factură de servicii care nu au fost conforme cu contractul pe care doresc să-l semnăm. Solicităm sistarea executării de pe bunurile oamenilor. S-au trezit efectiv cu bunurile sechestrate pentru o factură la apă. E o situație fără precedent care trebuie să-și găsească o rezolvare urgent”, a declarat Mihai Olaru, consilier județean.

Prefectul județului Gorj, Virgil Drăgușin, a discutat cu protestatarii și a preluat solicitările acestora.

Care este poziţia Aparegio Gorj

Aparegio Gorj a reacționat după protestul locuitorilor din Baia de Fier organizat în Piața Prefecturii. Operatorul a transmis o serie de precizări, legat de situația din Baia de Fier.

„…Începând cu luna aprilie 2022, angajații Aparegio Gorj au desfășurat nenumărate acțiuni de perfectare a contractelor de furnizare/ prestare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare pe raza UAT Baia de Fier. Menționăm că doar un număr restrâns de cetățeni au intrat în legalitate, semnând contracte de furnizare.
Utilizatorii au fost informați cu privire la obligativitatea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă prin comunicate de presă transmise în mass-media începând cu luna august 2022, periodic. În aceeasi perioadă, au fost transmise și notificări scrise prin serviciile poștale care au fost refuzate de către utilizatori.
Aparegio Gorj SA – CED Novaci a demarat periodic acțiuni de contorizare în comuna Baia de Fier, fiind ca de fiecare dată de bună credință, însă s-a confruntat în continuare de reticența și refuzul utilizatorilor de a monta apometre.
Aparegio a emis facturi tuturor utilizatorilor din această localitate, în baza listelor comunicate de UAT Baia de Fier, prin adresa nr 1234/02.02.22 și inregistrată la Aparegio Gorj cu numărul 1019/02.02.2022, listă ce cuprinde 1028 de gospodării cu un număr total de 2553 persoane.
Aparegio Gorj SA furnizează apă potabilă în Baia de Fier, fapt ce rezultă din Rapoartele de încercare realizate conform Programului de monitorizare operațională și de audit pe anul 2024 stabilit în concordanță cu OG7/2023 și HG 971/2023. De asemenea,pentru comunitatea din Baia de Fier, operatorul de apă și canal, a reușit să realizeze o investiție importantă. Este vorba despre o lucrare la Băița 1, Baia de Fier, realizată în anul 2023. Echipele societății au reușit să igienizeze bazinul și să monteze vane și apometre pentru monitorizarea cantității și calității apei. Prin acest obiectiv s-a realizat, automatizarea potabilizării apei 24 h/24 h“, a transmis Aparegio.

Executările silite au fost aprobate de juecători

„În ceea ce privește executările silite, menționăm faptul că au fost încuviințate de către instanțele judecătorești în baza facturilor emise care potrivit art. 42, alin 6v1 din Legea 51/ 2006 privind serviciile comunitare de utilități publice ce prevede că “factura emisă pentru serviciile de utilități publice reprezintă titlu executoriu“, suspendarea executării silite putând fi solicitată de către partea interesată și numai pentru motive temeinice la instanța competentă care poate dispune suspendarea executării potrivit art. 719 CPC.

Pentru evaluarea, identificarea și cartografierea sistemului de alimentare cu apă (surse, aducțiuni, gospodării de apă, rețele de distribuție) din Baia de Fier, Aparegio Gorj SA a încheiat un contract de prestări servicii cu un expert tehnic ce va înainta operatorului un raport de expertiză.

Operatorul Aparegio informează toți utilizatorii din localitatea Baia de Fier că sunt așteptați să încheie contracte de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și să solicite contorizare, fiind așteptați să se prezinte la sediul CED Novaci în vederea perfectării documentelor.
Reiterăm faptul că potrivit prevederilor art. 47 , alin1, lit.d din Legea 51/2006 utilizarea fără contract de furnizare/ prestare a serviciilor de utilități publice constituie contravenție în domeniul serviciilor de utilități publice”, conform unei informări a Aparegio Gorj.

Citeşte şi: Armata din Coreea de Nord se pregăteşte să bombardeze drumurile care traversează granița cu Coreea de Sud

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS