20.6 C
Craiova
marți, 15 octombrie, 2024
Știri de ultima orăEducatie80% dintre tinerii din mediul rural aspiră la studii superioare

80% dintre tinerii din mediul rural aspiră la studii superioare

80% dintre tinerii din mediul rural aspiră la studii superioare, dar rata de înscriere și finalizare este de 23%. Proiectul “Vreau la Facultate” a sprijinit 78 de studenți din medii vulnerabile să își finalizeze studiile universitare.

În anul 2023, 43% din populația Uniunii Europene în vârstă de 25-34 de ani avea studii superioare, în creștere cu 1% față de anul 2022, conform unui raport publicat de Eurostat. Conform aceluiași raport, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata tinerilor cu studii superioare. Doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învățământ superior, situându-se la aproape jumătatea mediei europene.


Ce ne spun tinerii din mediul rural despre accesul la facultate:

  • 80% dintre tineri își doresc să urmeze studii superioare;
  • Unul din trei tineri se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susține pe durata facultății;
  • 5% dintre studenți – absolvenți ai programului Vreau în clasa a 9-a – declară că cea mai mare dificultate este acoperirea cheltuielilor pentru cazare (cămin/chirie);
  • Mai mult de 10% dintre studenți se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește cheltuielile pentru transport, materiale educaționale, îmbrăcăminte și alimente.

Colaborare World Vision – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca

Proiectul „Vreau la facultate” a fost demarat de World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai în luna martie 2023, având ca scop oferirea unui pachet educațional complex pentru studenți. Necesitatea proiectului “Vreau la facultate” a venit ca răspuns la nevoia absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate, întrucât tinerii se confruntă cu dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, materiale educaționale, îmbrăcăminte și alimente.

Beneficiarii programului „Vreau la facultate” sunt studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul II, ciclul de studii universitare de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate. Principalele criterii de selecţie sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeș-Bolyai şi deschiderea studentului și a familiei în vederea participării la activitățile de educație non-formală organizate în cadrul programului.

Principalele activități ale studenților în perioada martie – iulie 2024 în cadrul programului „Vreau la facultate”

În această perioadă, studenții au participat la sesiuni individuale de mentorat, consiliere academică/socială și vocațională, menite să le ofere sprijin pe parcursul studiilor. Mentorii, provenind din rândul profesorilor universitari și studenților admiși la studii doctorale sau de masterat la Universitatea Babeș-Bolyai, au fost alături de studenți, pentru a-i ajuta să-și definească și să-și îndeplinească obiectivele personale.

Sesiunile de mentorat

“Sesiunile de mentorat au fost utile pentru dezvoltarea mea personală, întrucât am primit informații ce țin de domeniul meu de interes. Mentora mea a dat dovadă de responsabilitate, bună organizare, competență și empatie la cel mai înalt nivel, motiv pentru care îi sunt extrem de recunoscătoare pentru împărtășirea expertizei sale. Am dedus că învățarea continuă și multilaterală este un proces-cheie pentru încadrarea cu brio a tinerilor în câmpul muncii. Atât timp cât avem un suport din partea celor mai experimentați, tranziția de la student la angajat va fi mult mai lejeră. Așadar, programul ,,Vreau la facultate” în sine și sesiunile de mentorat au fost o îmbinare armonioasă între util și plăcut, fapt pentru care sunt extrem de recunoscătoare.”, a declarat Daniela, studentă în cadrul proiectului.

De asemenea, au fost organizate workshop-uri tematice adaptate nevoilor studenților, abordând subiecte precum gestionarea timpului și strategii de învățare. Aceste workshop-uri au fost susținute de consilieri din cadrul Centrului de Carieră, Orientare Profesională și Alumni a Universității Babeș-Bolyai, până la finalul anului universitar.

Workshop-uri

“Workshop-urile din cadrul acestui proiect au fost extrem de valoroase pentru mine. M-au ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile, să acumulez noi cunoștințe și să mă dezvolt atât profesional, cât și personal. Întâlnirile au fost bine structurate, interactive și pline de informații utile, ceea ce a făcut ca experiența să fie foarte plăcută și productivă. Pentru mine, acest proiect a reprezentat o oportunitate extraordinară de a mă dezvolta și de a mă conecta cu alte persoane. Este un cadru ideal pentru schimb de idei/experiențe și acumulare de cunoștințe. Apreciez enorm efortul și dedicarea echipei organizatoare și sunt recunoscător pentru tot ceea ce am învățat și experimentat ”, a declarat Sergiu, student în cadrul proiectului

Rezultatele proiectului în perioada martie – iulie 2024

78 de studenți au participat la diverse workshop-uri, fiecare dintre acestea fiind conceput în jurul unei teme care s-a aliniat intereselor lor academice, oferindu-le oportunități de învățare și dezvoltare.
60 de studenți au beneficiat de îndrumarea unui mentor dedicat, care le-a oferit suport și orientare pe parcursul călătoriei lor academice și personale, ajutându-i să își contureze obiectivele și să își dezvolte abilitățile.
De asemenea, 78 de studenți au primit sprijin financiar pentru a-și continua studiile.

Rezultatele analizei chestionarului privind stima de sine la tinerii participanți

În cadrul programului „Vreau la facultate” a fost efectuat un chestionar pentru a evalua stima de sine a studenților participanți. Rezultatele obținute oferă o perspectivă valoroasă asupra percepției de sine și a încrederii în abilitățile lor:

  • Un procent semnificativ de 94% arată că studenții au o imagine de sine pozitivă,
  • 89% dintre studenți afirmă că reușesc să își gestioneze eficient sentimentul de frustrare,
  • 90% dintre studenți se simt apreciați de cei din jur,
  • Un procent de 98% sugerează că aproape toți studenții își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor,
  • 90% dintre studenți afirmă că sunt sinceri în situații dificile,
  • 90% dintre studenți se concentrează pe dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase.

Proiectul „Vreau la facultate”

Conform datelor obținute, studenții implicați în proiectul „Vreau la facultate” au o stimă de sine sănătoasă, alături de competențe emoționale și morale solide. Atitudinea pozitivă față de sine, gestionarea eficientă a emoțiilor și asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni, reflectă o stare de bine psihologică și emoțională, esențiale pentru succesul lor academic și personal.

„Programul Vreau la facultate are drept scop facilitarea accesului la studii universitare pentru tinerii din medii vulnerabile, ajutându-i totodată să dezvolte abilitățile necesare pentru a se adapta la cerințele și standardele ridicate specifice mediului academic. Studiul realizat de World Vision România arată că studenții din program se evaluează ca având o stimă de sine crescută și abilități de gestionare a emoțiilor, aspecte fundamentale pentru succesul în învățământul superior, dar și în mediul profesional.

Construirea de punți între universitate și comunitățile vulnerabile este importantă pentru a asigura o educație de calitate. Colaborarea noastră cu Universitatea Babeș-Bolyai rămâne un pilon esențial în acest demers, contribuind la creșterea calității educației și la asigurarea unei șanse egale pentru toți tinerii. Credem cu tărie că fiecare tânăr merită acces la oportunități care să le permită să exceleze în parcursul lor educațional și profesional”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv al Fundației World Vision România.

Susține tinerii să-și finalizeze cursurile prin programul Vreau la facultate!

„Mă bucură mult faptul că Universitatea Babeș-Bolyai este partener în acest proiect complex, care oferă suport atât în plan financiar cât și pentru dezvoltarea competențelor personale și menținerea motivației pentru a învăța studenților din mediul rural.
Îmi doresc ca toți beneficiarii programului „Vreau la facultate” să își atingă obiectivele educaționale, să devină absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai, și să contribuie, la rândul lor, ca mentori sau ambasadori ai acestui program pentru promovarea educației”, a declarat prof. univ. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Susține tinerii să-și finalizeze cursurile prin programul Vreau la facultate!
Companiile și donatorii individuali care doresc să sprijine studenții din medii defavorizate pentru a termina facultatea o pot face aici https://worldvision.ro/implica-te/campanii/vreau-la-facultate/.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS