17.3 C
Craiova
miercuri, 16 octombrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePostul intermitent: ce este și ce beneficii are?

Postul intermitent: ce este și ce beneficii are?

Deși în ultimii ani a căpătat o notoritate de mari dimensiuni, postul intermitent este o practică care datează de secole și chiar joacă un rol central în multe culturi și religii.

Postul intermitent presupune un plan de alimentație care alternează între perioadele în care se mănâncă și cele în care nu este consumat niciun fel de aliment solid. Spre deosebire de dietele clasice care se concentrează pe ce să mâncăm, postul intermitent se referă la momentul în care ne alimentăm.

Sunt mai multe tipuri de posturi intermitente, cel mai popular model fiind probabil cel în care se mănâncă doar într-o fereastră de 8 ore zilnic. Alte tipuri de post intermitent presupun a mânca obișnuit într-o zi și deloc în ziua următoare -maxim o masă extrem de sărăca din punct de vedere caloric- sau mâncat obișnuit 5 zile pe săptămână și abstinență completă de la mâncare în weekend.

Ce pot mânca în timpul postului intermitent?

În timpul orelor în care nu mănâncăm, sunt totuși permise apa și băuturile fără calorii, cum ar fi cafeaua neagră și ceaiul.

În timpul perioadelor de masă, „a mânca normal” nu înseamnă a face excese Cercetările arată că nu este probabil să pierdem în greutate sau să aducem beneficii pentru sănătate dacă în timpul orelor în care nu postim consumăm alimente bogate în calorii, produse prăjite în canități ridicate și dulciuri.

Majoritatea experților în nutriție consideră dieta mediteraneană ca un model bun a ceea ce trebuie să mănânci, indiferent dacă vorbim de post intermitent sau nu. Consumul de legume cu frunze verzi, grăsimi sănătoase, proteine ​​slabe și carbohidrați complecși, nerafinați, cum ar fi cerealele integrale sunt esențiale într-o dietă echilibrată.

De ce să postim intermitent?

Postul intermitent poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, controlul nivelului de zahăr din sânge și posibila protecție împotriva afecțiunilor medicale precum anumite tipuri de cancer și tulburările neurodegenerative.

Mai multe studii au descoperit că postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, ceea ce poate fi util pentru cei cu risc de a dezvolta diabet. Totuși, postul intermitent nu este recomandat persoanele cu diabet zaharat de tip I.

Un studiu publicat anul trecut a arătat că postul intermitent 3 zile pe săptămână poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin faptul că ajută la creșterea sensibilității la insulină.

Au existat studii care au descoperit că postul poate ajuta la scăderea nivelului de inflamație, lucru important având în vedere că inflamația poate fi implicată în dezvoltarea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și artrita reumatoidă.

Bolile cardiovasculare sunt considerate principala cauză de deces la nivel mondial, iar studiile au arătat că postul intermitent ar putea reduce nivelurile de colesterol total și mai mulți factori de risc pentru boli de inimă la persoanele supraponderale.

Alte cercetări au arătat că postul intermitent ar putea scădea semnificativ tensiunea arterială, precum și nivelurile de trigliceride din sânge, colesterolul total și colesterolul rău (LDL).

Siguranță și efecte secundare

Este important să discutați cu medicul de familie sau medicul specialist care se ocupă de altă afecțiune de care suferiți înainte de a începe postul intermitent.

Acest tip de dietă poate să nu fie potrivit pentru toată lumea și poate provoca reacții adverse.

În plus, postul nu este recomandat în general fără supraveghere medicală pentru copii, adolescenți, vârstnici, persoanele subponderale sau persoanele care urmează un tratament pentru cancer. De asemenea, postul intermitent nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor cunoscute cu tulburări de alimtație.

Dacă decideți să încercați postul, asigurați-vă că rămâneți bine hidratat și umpleți-vă dieta cu alimente bogate în nutrienți în timpul perioadelor de alimentație, pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS