17.3 C
Craiova
miercuri, 16 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRise Project: Minunea de la Cetate- semeni grâu și răsar fotovoltaice

Rise Project: Minunea de la Cetate- semeni grâu și răsar fotovoltaice

Minunea de la Cetate. Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul Dunării au fost declasificate abuziv pentru a fi transformate în parc fotovoltaic, într-o afacere de zeci de milioane de euro, scrie Rise Project.

Cazul nu este unul izolat. Fenomenul a luat amploare în întreaga țară, după ce mai mulți oameni de afaceri, care au investit până recent în terenuri agricole, au mirosit noua oportunitate, mult mai bănoasă. 

Situația este una de siguranță alimentară, în condițiile în care aproximativ 70% dintre terenurile din Europa sunt considerate degradate, deci produc mai puțină hrană. Este și una ilegală, deoarece terenurile fertile nu ar trebui să fie scoase din circuitul agricol pentru a fi construite parcuri de energie verde.

În comuna Cetate, județul Dolj, au fost întocmite în ultimii ani, trei noi proiecte de centrale fotovoltaice. Suprafețele pe care vor fi construite au fost folosite până acum în agricultură. Printre investitori se regăsesc nume controversate, precum Gigi Neţoiu sau Cristi Borcea

Citeşte întreaga investigaţie AICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS