9 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTronsonul I al DEx Craiova - Pitești (Craiova - Robănești), pe ultima sută de metri. De la Craiova la Piteşti se va circula până la sfârşitul anului

Tronsonul I al DEx Craiova – Pitești (Craiova – Robănești), pe ultima sută de metri. De la Craiova la Piteşti se va circula până la sfârşitul anului

Drumul Expres Craiova-Pitești va fi dat în folosință până la finele acestui an, potrivit anunțului făcut, joi, de către ministrul Sorin Grindeanu, prezent în şantierul de pe Drumul Expres Craiova-Piteşti, tronsonul1.

Acesta a făcut o vizită pe şantierul Drumului Expres Craiova-Pitești, tronsonul I şi a făcut precizarea că se va circula pe întreg tronsonul Craiova – Piteşti până la finele anului 2024. Tronsonul 1 al DEx12 se desprinde din Centura Craiova Nord și ajunge până la Robănești, la limita cu județul Olt. Aici lucrează Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio care a demarat lucrările la tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești în data de 17 octombrie 2023, la 10 luni după rezilierea contractului cu antreprenorul inițial, italienii de la Tirrena Scavi.


„Am discutat şi cu constructorii, se va circula după 25 noiembrie pe cei 17-18km, asta înseamnă o lună şi 10 zile. Constructorul a luat această lucrarea până în 50% şi au făcut o lucrare bună, au mers într-un ritm alert. Pe toate cele trei loturi de autostradă, lucrările merg bine. Sunt optimist că toate termenele pe care le-am anunţat mai devreme vor fi menţinute, sper să nu fie o lună ploioasă, dar şi Dumnezeu ţine cu noi să terminăm aceste loturi necesare pentru Oltenia, pentru Craiova. Primii 20 de km vor fi daţi în folosinţă între 15 şi 20 noiembrie. După o săptămână urmează lotul care face legătura cu tronsonul pe care se circulă. Ultimii 12 , de la km 108 la 120 , vor fi gata pe final de an. Aşa ne-a asigurat constructorul, care este unul serios”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.”

În total, Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești va avea 121 de kilometri lungime, împărțit în patru tronsoane. În prezent, pe mai bine de jumătate se poate circula, restul fiind în diferite stadii de realizare.

DEx Craiova-Piteşti, vis împlinit pentru Olguţa Vasilescu

Veştile au fost de bun augur pentru administraţia locală craioveană, în speţă pentru primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a spus că i s-a împlinit un vis.

” Veşti bune, până la finalul anului vom circula pe DEx până la Piteşti , apoi pe autostradă, până la Bucureşti. Este visul pe care l-am avut din vremea când eraţi prim-ministru, pentru că atunci aţi început acest drum şi îl finalizaţi ca ministru al transporturilor. Am discutat şi pentru a doua descărcare pentru craioveni. Acum, se intră direct în Bariera Vâlcii sau pe centură, craiovenii ştiu că intrarea în Bariera Vâlcii este problematică. Acolo sunt probleme de circulaţie în timpul zilei şi fără să fie o astfel de descărcare din DEx. Varianta este de o a doua descărcare. Astăzi s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici, să se poată lucra şi la o a doua descărcare. Am discutat şi despre centura de sud a oraşului care este în acelaşi stadiu, nu s-a lucrat nimic. Sper să se rezilieze contractul, astfel încât poate avem noroc de o a doua firmă acre să ia mai în serios această lucrare”, a spus primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu.

Şi lotul 4 este gata până la finele anului

Grindeanu a mai spus că şi Lotul 4 din DEx va fi dat în circulaţie până la sfârşitul acestui an.


„Am oprit şi la lotul patru, care face legătura în A1 şi vă pot spune şi un calendar de darea în circulaţie, undeva între 15 şi 20 noiembrie se vor da în circulaţie pe lotul patru, primii 20 de km de la km 88 până la 108, până la Albota, restul vor fi daţi în funcţiune spre finalul anului.Dacă sunt gata cei 20 de km nu are rost să nu-i dăm în circulaţie şi să stăm să ne uităm la ei”, a spsu Grindeanu.

Aici lucrează grupul UMB, care a ajuns la un grad de execuție avansat. Și aici sunt șanse să se deschidă traficul în 2024.

Primarul Craiovei cere Ministerului Transporturilor gara

Nemulţumită că gara din Craiova arată deplorabil, Olguţa Vasilescu i-a cerut ministrului respectiva locaţie, ca să o modernizeze primăria.


„Avem în plan să obţinem mai multe terenuri de la Ministrul Transporturilor, de la CFR. Sunt străzi în oraş care nu aparţin de municipalitate, aparţin de CFR şi noi nu putem face lucrări utilitare, nu putem să asfaltăm. Am primit asigurări că aceste străzi vor fi aprobate a trece în patrimoniul nostru plus o bază sportivă a CRF pe care urmează să o cumpărăm. Şi, bineînţeles, vrem gara, ca să o modernizăm prin eforturile administraţiei locale. Dacă Ministerul Transporturilor nu este capabil să o modernizeze, credem că noi putem să o facem prin eforturile administraţiei locale. Astfel încât unul dintre punctele foarte importante, și o să vedem cât contează luna decembrie, când va începe târgul de Crăciun, să poată fi modernizată și să poate să arate ca și restul Craiovei””, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, la licitație

Grindeanu nu a ratat ocazia şi a amintit şi de drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu. Acesta are profil mixt (profil de autostradă între Craiova și Filiași și profil de drum expres între Filiași și Târgu Jiu) și este format din 6 loturi. Recent, CNAIR a publicat în sistemul electronic (SICAP), procedura de achiziție a proiectării și execuției lotului 5 al acestui drum de mare viteză format din Autostrada Craiova – Filiași (51,5 km) și Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu (58,6 km). Vorbim, în total, de trei loturi de autostradă și trei de drum expres.


„Avem cele şase loturi de la Craiova la Târgu Jiu, trei loturi Craiova -Filiaşi şi Filiaşi -Târgu Jiu, alte trei loturi. Termenele de depunere a ofertelor sunt de săptămâna viitoare. În noiembrie avem termene de depunere pe cele şase loturi. Ulterior, se va intra în faza de evaluare. Foarte important acest traseu şi cel care duce spre Banat, spre Caraş. Eu mi-aş dori ca licitaţia să se desfăşoare pe perioada de iarnă, când nu poţi să deschizi şantiere noi, odată cu vremea frumoasă, în primăvară să se poată lucra în forţă pe aceste şantiere”, a spus ministrul transporturilor.

Citește și: Să se audă bine! Primăria cumpără sistem de sunet pentru „atmosferă adecvată” în centrul urbei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS