-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaAlegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova

Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova votează astăzi pentru un nou președinte, precum şi la un referendum privind integrarea europeană a ţării.

În cursa pentru funcția supremă stat s-au înscris printre alții actualul președinte Maia Sandu, fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, susținut de Partid Socialiștilor, și fostul primar de Bălți, Renato Usatîi.

Campania electorală s-a desfășurat pe fondul interferințelor Federaţiei Ruse. Principala miză pentru aceasta pare a fi referendumul pentru integrare.

Pentru ca referendumul să fie validat la vot trebuie să participe cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste.

Alegerile au loc pe un fundal tensionat, marcat de ingerințe din exterior, în speță de la Moscova, unde se unde oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la închisoare în lipsă pentru rolul său în furtul unui miliard de dolari în sistemul bancar al Republicii Moldova.

Maia Sandu, favorită, în urma sondajelor

Potrivit sondajelor pro-europeana Maia Sandu, este în frunte, la mare distanță de următorul clasat, candidatul socialiștilor Alexandru Stoianoglo. Vă conta însă enorm prezența la vot, mai ales pentru soarta referendumului, pentru a cărui validare este nevoie de 33% dintre alegători la urne. Adică, cel puțin 950.000 de votanți.

Pe buletinul de vot pentru referendum vă fi o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu””.

Dacă moldovenii vor raspunde „Da” în număr suficient, Constituția vă fi completată cu două aliniate prin care se reconfirmă ireversibilitatea parcursului european al ţării. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană vă fi declarată obiectiv strategic al ţării.

Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, a catalogat referendumul drept o strategema menită să impulsioneze campania prezidenţială a Maiei Sandu și a chemat la boicotarea acestuia.

Analiștii atrag atenția că votul diasporei modovene vă fi crucial pentru soarta celor două voturi. Pentru prima dată s-a putut vota și prin corespondență, iar în străinătate vor fi deschise 234 de secții, cele mai multe în Italia – 60. Urmează Germania -cu 26 și Franța cu 20. În România, cetățenii moldoveni sunt așteptați în 16 secții de votare, dintre care trei în Bucureșți.

Citește și: „Mândru-i plaiul oltenesc“ la Teatrul Colibri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS