11.2 C
Craiova
duminică, 20 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCel puțin 73 de morți în atacul israelian în nordul Gazei

Cel puțin 73 de morți în atacul israelian în nordul Gazei

Atacurile israeliene au ucis cel puțin 73 de persoane, inclusiv femei și copii, în orașul Beit Lahia din nordul Gazei, spun autoritățile din zonă conduse de Hamas.

Alți zeci sunt răniți și mulți sunt încă prinși sub dărâmături după bombardamentul de sâmbătă noaptea târziu, au adăugat oficialii.

Israelul a spus că verifică rapoartele privind victimele, dar a spus că cifrele publicate de autoritățile Hamas sunt „exagerate” și nu se potrivesc cu informațiile deținute de armată.

De asemenea, continuă să fie raportate lupte în sudul Libanului, precum și în sudul Beirutului duminică dimineață, unde s-a văzut fum ridicându-se deasupra orașului. Israelul a declarat că forțele sale aeriene au atacat „aproximativ 175 de ținte teroriste” în Gaza și Liban în ultima zi.

Bombardamentul a fost în zone rezidențiale aglomerate

Biroul de presă al guvernului Hamas a declarat că bombardamentul de sâmbătă seara din Beit Lahia a lovit zone rezidențiale „aglomerate” și că 73 de persoane au fost ucise – un număr raportat și de agenția de protecție civilă din Gaza. BBC nu poate verifica independent cifrele. Potrivit agenției de știri palestiniene Wafa, un întreg complex rezidențial a fost distrus în timpul atacurilor.

Eforturile de salvare din Beit Lahia sunt în prezent îngreunate din cauza întreruperii serviciilor de comunicații și internet în regiune, au adăugat oficialii din domeniul sănătății din Gaza.

Cele mai recente lovituri au loc la doar câteva ore după ce au fost raportate focuri de armă puternice din partea trupelor israeliene la spitalul din oraș. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat pentru BBC că a lovit o „țintă teroristă Hamas” și că „face tot posibilul pentru a evita provocarea de prejudicii civililor”.

Acesta a spus că victimele înregistrate de biroul Hamas au fost „exagerate” și a spus că astfel de surse „s-au dovedit a fi extrem de nesigure în incidentele anterioare”.

Ofensivă israeliană

Israelul a început o ofensivă militară reînnoită în nordul Gazei la începutul lunii octombrie, spunând că încearcă să împiedice Hamas să se regrupeze în zonă.

În special, forțele israeliene au înconjurat și bombardat zona dens populată Jabalia, care include o tabără urbană de refugiați – cel puțin 33 de persoane au fost ucise într-o lovitură de vineri seara.
Grupurile umanitare au avertizat că practic niciun ajutor nu a intrat în zonă în ultimele săptămâni. Statisticile proprii ale Israelului arată că livrările de ajutoare către Gaza în ansamblu s-au prăbușit în comparație cu aceeași perioadă din septembrie.

Înalt oficial umanitar al ONU, Joyce Msuya, a declarat sâmbătă că palestinienii din nordul Gazei îndură „orori de nespus” și a cerut încetarea acestor „atrocități”. Israelul a negat în repetate rânduri că împiedică intrarea ajutorului umanitar în Gaza, dar SUA i-au spus să sporească accesul sau să riscă să fie întreruptă asistența militară americană.

Citește și: (VIDEO) Razie a polițiștilor doljeni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS