16.7 C
Craiova
luni, 21 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCESE: Jurnaliștii sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernelor și a intereselor private care limitează libertatea presei

CESE: Jurnaliștii sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernelor și a intereselor private care limitează libertatea presei

Situația actuală a mass-media și locul ei în societate au fost punctul central al seminarului „Un bastion al democrației: ajutând jurnalismul să supraviețuiască și să prospere”, organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) la Bruxelles (17-18 octombrie 2024) , în cadrul programului #ConnectingEU2024.

Concluzia membrilor CESE și a experților în comunicare, prezenți la eveniment, este alarmantă: “Jurnaliștii sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernelor și a intereselor private care limitează libertatea presei” . La aceste amenințări se adaugă provocarea inteligenței artificiale, cu impact direct asupra viitorului presei și al comunicării oficiale.

În acest context, Oliver Röpke, Președintele Comitetului Economic și Social European, a lansat o provocare: „Ce este adevărul? Aceasta este întrebarea veche care a reapărut în contextul AI, în contextul știrilor false, teoriilor conspirației și guvernelor autoritare, toate acestea subminând sistematic dezbaterea informată, acuratețea și discuția respectuoasă. Este atât de oportun să ne unim pentru a căuta întrebări și răspunsuri care ne unesc în UE”.

Laurențiu Plosceanu, Vicepreședinte CESE: Jurnalismul se află la o răscruce, se confruntă cu provocări fără precedent

La Bruxelles au fost două zile de dezbateri aprinse. Au fost atinse punctele-cheie care privesc viitorul presei în fața noilor provocări, precum: ”serviciu public sau „bun public”, “pierderea vizibilității pentru jurnaliști într-un model de afaceri”, “capitularea jurnaliștilor în lupta de a folosi și a beneficia de inteligența artificială”, “dezinformarea rusă, unul dintre factorii care contribuie la lipsa de încredere în mass-media”, “suprimarea libertății de exprimare” .

De menționat, în acest caz, declarația lui Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte CESE, președinte ARACO și vicepreședinte UGIR, regăsită în comunicatul oficial: „Nu este o exagerare să spunem că jurnalismul se află la o răscruce, se confruntă cu provocări fără precedent. Puțini ar fi putut prezice cu 20 de ani în urmă că, până în acest an, cei mai mulți dintre noi nu vom mai citi ziarul de dimineață cu cafeaua de dimineață, ci vom răsfoi pe site-ul nostru, pe telefoane și se va baza din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și AI”.

Referitor la influența AI, fără a respinge ajutorul pe care această tehnologie îl poate da în comunicare, Laurențiu Plosceanu, la închiderea Seminarului de la Bruxelles, a făcut un experiment. Vicepreședintele CESE a prezentat un “discurs“ solicitat inteligenței artificiale, urmat de mesajul “editat” personal. La primul, publicul a zâmbit iar la cel propriu a reacționat cu aplauze. A fost o demonstrație în timp real a impactului pe care propria creație o are în comunicare.

Experți recunoscuți în comunicare și nu numai și-au prezentat analizele privitoare la starea actuală a presei și la provocările la care aceasta trebuie să le răspundă.

„Jurnalismul devine o profesie mai periculoasă decât oricând”

În acest caz, Ricardo Gutiérrez, secretarul general al Federației Europene a Jurnaliştilor, citat în comunicatul oficial al CESE, a subliniat că munca jurnaliştilor ar trebui tratată ca un „serviciu public” sau „bun public” ameninţat nu doar de provocările economice, precum numărul tot mai mare de liber-profesionişti fără o sursă regulată a veniturilor, dar și încercările de a crea un efect de înfrigurare prin procese de hărțuire (SLAPP) și prin violență directă (14 jurnaliști uciși în UE din 2015).

Mai mult, „Jurnalismul devine o profesie mai periculoasă decât oricând”, a argumentat Jerzy Pomianowski, director executiv al European Endowment for Democracy, invocând persecutarea jurnaliştilor din Belarus.

Mai categorică a fost Dr. Alexandra Borchardt, Senior Research Associate la Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, care a lansat afirmația „provocatoare” în discursul său principal „Informații de încredere în era AI generativă”: „Jurnalismul și AI generativă sunt în dezacord, deoarece jurnalismul este despre fapte, iar AI generativă calculeazăprobabilități, deci nu este vorba despre fapte. De aceea, trebuie verificate faptele”.

Inteligența artificială

Totodată, Borchardt a avertizat mass-media împotriva căderii în capcana „decalajului digital”, în care o parte a societății îmbrățișează era AI, iar restul este reticent sau chiar ostil noilor tehnologii. Dacă mass-media ar cădea în această din urmă tabără, ar presupune capitularea jurnaliștilor în lupta de a folosi și a beneficia de inteligența artificială pentru a produce conținut modern și a ajunge mai eficient la public.

Conform comunicatului oficial al CESE, una dintre provocările pentru mass-media care decurg din inteligența artificială generativă, așa cum a menționat doamna Borchardt, este pierderea vizibilității pentru jurnaliști într-un model de afaceri bazat pe inteligență artificială. Există și riscul pierderii controlului asupra conținutului jurnalistic de către platformele tehnologice. Supraabundența de informații pe care AI le poate produce în masă poate duce la suprasolicitarea publicului. „Și întrebarea rămâne, vor dori tinerii să devină jurnaliști dacă asta înseamnă să concureze cu AI?”, a întrebat Borchardt.

Autor Ștefan Rădeanu

Citește și: (VIDEO) Patru lideri politici de la PNL Gorj au găsit o conductă de gaze într-o pădure

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS