Guvernul britanic va elibera din nou deținuți anticipat, acțiune declanșată în septembrie, ca parte din strategia de a reduce suprapopularea din închisori. În luna octombrie, 1.100 de deținuți vor pleca mai devreme de după gratii, informează Digi24.
Persoanele condamnate pentru crimă, acte sexuale sau terorism nu vor avea parte de reducerea pedepsei, dar cei care ispășesc o pedeapsă mai mare de cinci ani se vor încadra acum pentru eliberare anticipată. Majoritatea celor care vor fi eliberați marți, 22 octombrie, vor veni din închisori deschise din Anglia și Țara Galilor, adică care au un regim mai lejer, o anumită libertate de mișcare și o supraveghere mai mică.
Strategia a început în septembrie, iar estimările arată că vor fi create peste 5.500 de locuri noi.
Deținuții pot fi eliberați dacă au îndeplinit 40% din pedeapsă
„Guvernele de toate orientările politice au fost foarte rapide în a anunța pedepse noi și mai lungi cu închisoarea, dar nu la fel de rapide în a extinde capacitatea penitenciarelor”, a declarat fostul secretar conservator al justiției, David Gauke.
Gauke a adăugat că populația din închisori crește într-un ritm mai alert decât capacitatea de a construi noi închisori. Revizuirea pedepselor urmărește prevenirea crizei locurilor din închisori, prin eliminarea pedepselor scurte și îmbunătățirea reabilitării deținuților pe termen lung. O alternativă a guvernanților ar fi arestul la domiciliu. Mai mult, în cadrul acțiunii de mărire a numărului de locuri, începută de secretarul pentru Justiție, Shabana Mahmood, deținuții pot fi eliberați dacă au îndeplinit 40% din pedeapsă, față de 50%, cum era anterior.
Deţinuţi eliberaţi din greşeală
În septembrie, 1.700 de infractori au fost eliberați anticipat, iar populația închisorilor a ajuns la 86.333. Înainte, închisorile erau aproape pline, cu doar 80 de locuri libere în penitenciarele pentru bărbați.
În prezent, sunt închise 87.465 de persoane și au rămas 1.671 de locuri.
O parte a populației este îngrijorată, deoarece guvernul a eliberat în septembrie 37 de deținuți din greșeală. Ministerul Justiției a spus ulterior că aceștia au fost readuși în arest. De asemenea, unii infractori care ar fi trebuit monitorizați electronic nu au primit brățările de urmărire. Criticii sunt de părere că această schemă ar amenința siguranța publică.
Citește şi: Bărbat dat dispărut, găsit spânzurat în pădure