1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaRememorări Mihail Sebastian și Richard Wagner, în ”Constelații diamantine”

Rememorări Mihail Sebastian și Richard Wagner, în ”Constelații diamantine”

În cel mai recent număr (octombrie a.c.) al revistei de cultură universală Constelații diamantine, sub titlul ”Apărarea limbii române”, acad. Ioan Aurel Pop pornește de la un vers scris de părintele Alexe Mateevici în urmă cu mai mult de un secol: ”limba noastră-i limbă sfântă”. Sub titlul ”Apărarea limbii române”, semnatarul articolului face o pledoarie pentru respectarea și salvgardarea acestui bun național unic, identitar, de o valoare inestimabilă.

”Limbile popoarelor s-au născut în mod organic din nevoia de comunicare, fără planuri elaborate de elitele savante, grupate sau nu în academii și institute de specialitate”, punctează autorul, care denunță, totodată, ”atentatele îndreptate împotriva limbii române”.

După o analiză doctă și argumentată, se concluzionează: ”În ciuda acestei lipse de preciziune și de corectitudine, limba română trăiește și rodește, dându- și clipă de clipă măsura valorii sale perene”.

”Jocul minții”

Pe consacratul generic ”Jocul minții”, Doina Drăguț propune o tabletă de excepție, sub forma unei poezii în proză intitulate „Nu există nimic din cele existente”. Periplu metafizic prin existență (”învârtesc în jurul meu/descântec greu și deschid o lume neînțeleasă”, ”drumul meu ales sporește pașii/în neliniști și nădejdi”), poemul poartă cititorul pe un drum al misterului și al descoperirii de sine: ”adaug târziul până la orizont apoi ce rămâne se umple cu vânt./golit de plecarea mea pustiul se dezlănțuie/mă minunez (uimirea speranțelor mele)”. Pentru a ajunge la un final apoteotic, al revelației divine: ”nu există nimic/din cele existente/nu există nici primul/nu există nici ultimul/Unicul e cauza tuturor/Dumnezeu se află/în fiecare om”.

Mihai Caba

Mihai Caba propune o rememorare și un omagiu adus scriitorului Mihail Sebastian (la 117 ani de la naștere) sub un titlu concis, dar sugestiv: ”Restitutio – Mihail Sebastian”. Pe numele său adevărat Iosef Mendel Hechter, M.S. a fost descendentul unei familii de evrei din Brăila. Acesta, după cum relevă autorul, a fost ”admis de către societatea românească în ansamblul ei burghezo-intelectual”, dar ”va fi în același timp și evreul intelectual respins de către naționalismul român, exacerbat de un regim politic românesc antisemit al perioadei respective”.

Sunt amintite scandalul provocat de prefața denigratoare a romanului ”De două mii de ani”, semnată de mentorul lui Mihail Sebastian, Nae Ionescu, luare de poziție ale cărei ”adevărate cauze nu se cunosc nici astăzi”, dar și apariția romanului ”Cum am devenit huligan”, ”un solid eseu polemic”. Cititorului îi sunt de asemenea oferite date biografice esențiale ale scriitorului, între care și iubirea furtunoasă pentru una dintre actrițele și cântărețele celebre ale vremii, Leny Caler, o adevărată ”femeie fatală”.

Aforismele semnate de Nicolae Mareș

Din aforismele semnate de Nicolae Mareș: ”Politichia actuală = Mizerie scabroasă și searbădă” (iată, în câteva cuvinte aveți tot adevărul, n.n.), ”Prin creațiunea Sa – Dumnezeu devenit-a alfa și omega”. ”Cine ajunge prea sus are doar două variante la dispoziție: să coboare atent sau să cadă în prăpastie”.

”Eseurile aproape politice ale lui Paul Valéry” se intitulează materialul lui Ion Popescu-Brădiceni, o prezentare însoțită de meditații și impresii ale semnatarului articolului a volumului ”Eseuri aproape politice” aparținându-i poetului, eseistului și teoreticianului literar Paul Valéry. Cartea, găzduită de Editura Tracus Arte, cuprinde 12 articole și numără 249 de pagini și a fost prezentată în Salonul Editorial al Atelierului Internațional de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni”, ediția a XXVIII-a. ”Strigătul îngrijorat al lui Paul Valéry denunță o criză a spiritului european după ce întreprinde un bilanț al inteligenței ca facultate și clasă”, ”Un scriitor care-și trăiește destinul trebuie el însuși să aleagă asupra existenței și a importanței faptului în care se angajează, cu o consimțire capitală, uneori (auto)sacrificială” sunt doar două extrase din articol care cu siguranță vor trezi interesul cititorului.

Marin I Arcuș

Marin I Arcuș oferă un articol biografic (în numărul curent puteți citi prima parte, n. red.) de mare interes: ”Richard Wagner – o existență fascinantă”. Ne sunt prezentate date și fapte din viața marelui compozitor german, cu accent pe relația tumultuoasă de dragoste pe care a avut-o cu Mathilde Wesendonck, fiica asociaților unei case de mătăsuri din New York. Sonatele lui Beethoven au constituit doar o parte a fundalului pe care s-a desfășurat această poveste de iubire.

Ediția este ilustrată cu reproduceri după Jim Warren, artist american cunoscut pentru ilustrațiile de copertă de cărți și artă fantastică suprarealistă, căruia Filip Tudora îi consacră la final un medalion, sub genericul ”Picătură de pictură”.

Mai semnează: Carmen Manea, Nicolae Dima, Mădălina Virginia Antonescu, Lucia Cosmina Vlad, Ioan Gâf-Deac, George Petrovai, Al Florin Țene, Gheorghe A. Stroia, Mircea Tutunaru, Gelu Dragoș, Ionel Popa, Florentin Smarandache, Ioan Voicu, Passionaria Stoicescu, Arjan Kallço, Jeton Kelmendi, Nicolae Grigorie Lăcrița.

Autor Mihai Gîndu

Citește și: George Steiner şi Marin Sorescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS