2.8 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNaţionalul din Craiova participă la Festivalul Naţional de Teatru cu trei spectacole

Naţionalul din Craiova participă la Festivalul Naţional de Teatru cu trei spectacole

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova participă în aceste zile la Festivalul Naţional de Teatru (FNT) din Capitală, cu trei spectacole. Pentru ediţia din acest an a FNT, au fost selecţionate montările „Anomalia”, „Caliban şi Vrăjitoarea” şi „Hamlet”.

Anomalia, spectacol cu două nominalizări la UNITER

„Lumea modernă se schimbă într-un ritm alarmant. În ultimii ani suntem expuși la incert, neașteptat, necunoscut. În lumea anomaliilor, am fost forțați să părăsim zona noastră de confort și să ne adaptăm indiferent de situație. Anomalia este un spectacol despre nouă persoane diferite în momente de criză și reacțiile lor la anomalii imprevizibile care le vor răscoli viața de zi cu zi. În acest spectacol atrăgător, muzical și poetic, fragmentele electronice sunt combinate cu melodii polifonice. Actorii dansează coregrafii dinamice în ritmul textului poetic inspirat de teatrul absurdului. Aceasta este povestea universală a abilităților excepționale ale oamenilor de a se adapta în orice circumstanțe”, este descrierea făcută de tânăra regizoare poloneză Natasza Sołtanowicz spectacolului montat la Teatrul din Craiova.

„Anomalia” a primit două nominalizări la premiile Senatului UNITER din acest an, pentru cea mai bună regie şi pentru cea mai bună muzică originală.

Shakespeare la puterea a doua: „Caliban şi Vrăjitoarea” şi „Hamlet”

Teatru în limba romani

Un alt spectacol selectat pentru prezentare în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, „Caliban şi Vrăjitoarea” a avut premiera în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare” din acest an.

Montarea porneşte de la o rescriere a „Furtunii” lui Shakespeare, titlu inspirat de cartea Silviei Federici cu același nume și de textele și discursurile revoluționare ale lui Frantz Fanon, Angela Davis, Malcom X, Ghassan Kanafani. Amplasat într-o realitate fictivă în care dinamica de putere dintre europenii albi și persoanele de culoare este inversată, spectacolul provoacă publicul să se confrunte cu moștenirea adânc înrădăcinată a colonialismului, sclaviei și a opresiunii sistemice. În această lume reimaginată, poporul rom, care istoric vorbind nu a avut niciodată o națiune proprie, ajunge la putere și colonizează Europa de Vest. Prospero, un guvernator creștin rom crează un imperiu construit pe subjugarea europenilor albi. Misiunea lui Prospero de a răspândi creștinismul și de a civiliza europenii „barbari” reflectă justificările istorice folosite de puterile coloniale pentru a motiva înrobirea și exploatarea indigenilor.

Foto din spectacolul Caliban şi Vrăjitoarea (foto: tncms.ro)

Spectacolul este regizat de Mihaela Drăgan şi este produsul unei colaborări între Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova şi compania Giuvlipen, prima companie de teatru rom din România, fondată în 2014 de artistele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. Spectacolul se joacă în limba romani și limba română.

Hamletul lui Donellan, lăudat în Polonia

Un alt spectacol prezentat de Naţionalul din Bănie în cadrul Festivalului Shakespeare şi selectat şi pentru FNT 2024 este Hamlet, în regia lui Declan Donellan. Spectacolul şi-a făcut debutul pe scena mondială în această vară, la Festivalului Internațional Shakespeare de la Gdansk, în Polonia, iar echipa teatrului din Craiova a anunţat că în perioada următoare va fi jucat şi în alte ţări.

Critica de teatru poloneză a lăudat interpretarea profundă și inovatoare a piesei-fanion a lui Shakespeare, evidențiind în mod special performanțele actorilor Vlad Udrescu (în rol titular), Raluca Păun (Polonius) și Ramona Drăgulescu (Gertrude). Presa poloneză a elogiat montarea regizorului britanic: “Spectacolul lui Donnellan este cu adevărat remarcabil. Gândit cu precizie, realizat și jucat excelent.” (Tomasz Domagalla, blogul Festivalului Shakespeare, Gdansk), în vreme ce un alt cronicar a concluzionat scurt: “o capodoperă a teatralității!”.

CITEŞTE ŞI:

Spitalul de Neuropsihiatrie va avea lift exterior

Exproprierile din Piața Veche, atacate în instanță 

Craiova, lider pe ţară la strâns bani din ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Bucureşti-Craiova: Sunt gata primii kilometri de şină unde trenurile ating 120 km/h

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS