21.2 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPreședinta Georgiei, după alegerile parlamentare: „Nimeni nu poate răpi Georgiei viitorul său în Europa”

Președinta Georgiei, după alegerile parlamentare: „Nimeni nu poate răpi Georgiei viitorul său în Europa”

Pretinzând „o operațiune specială a Rusiei”, Salome Zourabichvili, președinta Georgiei face apel la proteste după alegerile disputate sâmbătă.

Într-un spectacol dramatic de unitate, opoziția adesea fracturată a Georgiei s-a adunat la palatul prezidențial din Tbilisi, stând umăr la umăr în spatele președintelui, Salome Zourabichvili, în timp ce ea a anunțat sfidător: „Nu recunosc aceste alegeri. Recunoașterea lor ar echivala cu legitimarea preluării Georgiei de către Rusia… Nu putem renunța la viitorul nostru european de dragul generațiilor viitoare.”

Guvernul, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, a spus ea, este „ilegitim”, iar alegerile pe care le-a desfășurat pe 26 octombrie au fost o „falsificare completă”.

Cu vocea ridicată, ea a spus: „Nu am fost doar martori, ci și victime ale a ceea ce poate fi descris doar ca o operațiune specială rusă – o nouă formă de război hibrid purtată împotriva poporului nostru și a țării noastre”.

Ea i-a îndemnat pe georgieni să se adune luni seara în semn de protest pe strada principală a capitalei, Bulevardul Rustaveli, „pentru a apăra în mod pașnic fiecare vot și, cel mai important, viitorul nostru”.

Oligarhul miliardar Bidzina Ivanishvili a pretins victoria

Declarația a fost o provocare îndrăzneață pentru fondatorul Visului Georgiei și acum președinte de onoare, oligarhul miliardar Bidzina Ivanishvili, care a pretins victoria la alegerile parlamentare chiar înainte de numărarea tuturor voturilor.

Ivanishvili a promis că va interzice opoziția dacă partidul său câștigă alegerile, iar oponenții săi îl cred pe cuvânt.
Mulți georgieni simt o ostilitate profundă față de Rusia, care a invadat Georgia în 2008 și ocupă aproximativ 20% din teritoriul său recunoscut internațional – aproximativ aceeași proporție pe care o ocupă în Ucraina. În ciuda recentei agresiuni ruse împotriva Georgiei, Visul georgian a fost mult timp acuzat că adăpostește simpatii pro-ruse, iar Ivanishvili și-a făcut avere în Uniunea Sovietică.

Încălcări ale procesului de votare

Sâmbătă, în timp ce georgienii și-au votat, mii de observatori electorali georgieni și internaționali s-au răspândit în secțiile de votare din întreaga țară, de la centrele urbane la satele sărace și îndepărtate din munții Caucaz, încercând să evalueze dacă votul a fost liber și corect, potrivit CNN.

Pe tot parcursul zilei alegerilor, un videoclip cu încălcări, unele dintre ele flagrante, precum un bărbat care blochează cu îndrăzneală buletinele de vot într-o urne, s-a răspândit rapid.

A doua zi, la un briefing al Institutului Republican Internațional și al Institutului Național Democrat, concluziile au fost tulburătoare:

  • intimidare „sistematică”;
  • hărțuirea alegătorilor în interiorul și în afara secțiilor de votare;
  • „intimidare generalizată și presiune asupra angajaților din sectorul public și a beneficiarilor de prestații de servicii sociale”.

Hărțuirea alegătorilor au creat o „atmosferă de frică”

Observațiile Societății Internaționale pentru Alegeri Echitabile și Democrație (ISFED) au fost și mai dure: „În ziua alegerilor, ISFED a documentat încălcări grave, cum ar fi umplerea buletinelor de vot, votul multiplu, nivelurile fără precedent de mită ale alegătorilor, expulzarea observatorilor de la vot. secții de votare, precum și cazuri de mobilizare a alegătorilor în afara secțiilor de votare, colectarea datelor lor personale și controlul intențiilor lor de vot.”

La Tbilisi, fostul reprezentant al SUA John Shimkus a spus că intimidarea și hărțuirea alegătorilor au creat o „atmosferă de frică”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a recunoscut, de asemenea, „rapoartele de nereguli și violențe sporadice” ale observatorilor electorali.

Partidul Visul Georgian și opoziția se acuză reciproc

Sâmbătă, au avut loc alegeri cruciale în Georgia. Ca și în Republica Moldova, s-a confruntat curentul pro-european, cu cel pro-rus. De-altfel, săptămâna trecută au avut loc proteste masive în favoarea unui parcurs pro-european al țării. În prezent, procesul de aderare a Georgiei este oprit de Uniunea Europeană, care a și înghețat asistența financiară pentru această țară.
Visul Georgian a adoptat legi care restricționează activitatea ONG-urilor și a mass-media, precum și acte normative care combat așa numita „propagandă LGBT”. De asemenea, partidul a promis să interzică toate partidele majore din opoziție în cazul în care va câștiga alegerile.

În ultimele zile, partidul aflat la guvernare a avertizat că un vot pro-european ar putea duce la un război cu Rusia.

Majoritatea georgienilor doresc să se apropie de Occident prin aderarea la UE şi NATO şi, în mare parte, nu au încredere în Rusia, după cum arată sondajele de opinie. Însă mulți se tem ca țara lor să nu aibă soarta Ucrainei.

Sunt încă proaspete amintirile războiului din 2008 cu Rusia pentru regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, susţinute de Moscova, război care a durat cinci zile şi s-a încheiat cu înfrângerea Georgiei.

Citește și: Bulgaria: Conservatorii s-au clasat pe primul loc la alegerile legislative

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS