18.3 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViktor Orban consultă populaţia pentru a afla dacă Ungaria trebuie să se îndrepte spre Rusia și China

Viktor Orban consultă populaţia pentru a afla dacă Ungaria trebuie să se îndrepte spre Rusia și China

Pentru a afla dacă Ungaria trebuie să se îndrepte spre Rusia și China și să se detașeze de Uniunea Europeană din care face parte, Viktor Orban a lansat o consultare națională. Demersul nu are însă nicio putere juridică, fiind doar o acțiune populistă.  

Guvernul ungar a lansat luni o nouă consultare naţională împotriva „războiului comercial” iniţiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei şi Rusiei, o nouă ofensivă a executivului de la Budapesta cu zece zile înainte de un summit al UE în Ungaria, relatează AFP, conform stirileprotv.ro.

Viktor Orban a consolidat legăturile ţării sale cu Beijingul şi Moscova

Apărător al unei strategii de deschidere către est, premierul naţionalist Viktor Orban a consolidat legăturile ţării sale cu Beijingul şi Moscova de la revenirea sa la putere în 2010.

În acelaşi timp, el şi-a intensificat criticile faţă de sancţiunile UE împotriva Rusiei şi se opune impunerii de taxe UE pentru importurile de vehicule electrice din China.

„Consultarea naţională va întări guvernul”, a explicat recent Orban, în faţa „exigenţelor Bruxellesului”, care duc Europa la „ruină în termeni de competitivitate”.

Întrebările consultării naţionale

Ar trebui cetăţenii Ungariei „să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-şi pune economia în pericol”, sau ar trebui, dimpotrivă, „să opteze pentru neutralitate” – aceasta este una dintre întrebările consultării naţionale.

Ar trebui „să încurajăm migraţia” sau să promovăm natalitatea, ar trebui să refuzăm sau să acceptam să plătim o amendă recentă impusă de justiţia europeană pentru dreptul la azil – în acest fel au fost concepute câteva dintre cele 11 întrebări conţinute în formularul publicat pe contul de Facebook al guvernului.

Viktor Orban este obişnuit cu această metodă de consultare populară

Premierul Viktor Orban, aflat în conflict cu Bruxellesul, este obişnuit cu această metodă de consultare populară fără efect juridic, pe care o foloseşte din 2015 pentru a-şi legitima poziţiile anti-UE. Cetăţenii ungari sunt invitaţi să trimită prin poştă chestionarul completat până pe 20 decembrie.

Citeşte şi: Zeci de mii de locuri de muncă, desființate după ce Volkswagen va închide „cel puțin trei” fabrici din Germania

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS