2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Căutarea supraviețuitorilor inundațiilor din Spania continuă

(VIDEO) Căutarea supraviețuitorilor inundațiilor din Spania continuă

-

Echipele de urgență din Spania continuă căutarea supraviețuitorilor inundațiilor din Spania. Eforturile lor sunt pentru a localiza zeci de oameni încă dispăruți. Este cel mai grav dezastru generat de inundații.

Se știe că peste 200 de persoane au murit. Cele mai multe victime sunt din regiunea Valencia. Se preconizează că numărul morților va crește.

Inundațiile au distrus poduri și au acoperit orașele cu noroi – lăsând comunitățile blocate fără apă, hrană sau electricitate.
Unii locuitori spun că ar fi putut fi salvate mai multe vieți dacă autoritățile locale ar fi fost avertizat mai repede populația.
Printre aceștia se numără și Juan González, care locuiește în orașul Aldaia din Valencia. El a spus pentru BBC că pierderea de acolo a fost devastatoare.

„Aceasta este o zonă predispusă la inundații rapide. Este revoltător că guvernul nostru local nu a făcut nimic în privința asta, știind că acest lucru urmează”, a spus el.

Vremea rea se manifestă în sudul Spaniei

În timp ce vremea cea mai rea a trecut acum de Valencia și de coasta Mediteranei, avertismentele rămân în vigoare în sudul Spaniei, cu posibilitatea unor noi căderi puternice până sâmbătă.
Aceasta include și regiunea Huelva, care a fost deja puternic lovită de ploi. Orașul Cartaya a văzut aproximativ două luni de ploaie în doar 10 ore.

Mai la sud, în orașul Jerez, sute de familii au trebuit să fie evacuate din casele lor, deoarece ploile abundente au ridicat nivelul râului.

Acuzații la modul cum au acționat serviciile de ajutor în caz de dezastre

Între timp, rămân întrebări cu privire la modul în care au acționat serviciile de ajutor în caz de dezastre, cu acuzații că au fost prea lente și dacă Spania are un sistem de avertizare adecvat pentru dezastrele naturale.
Agenția de protecție civilă, supravegheată de guvernul regional, a emis marți o alertă de urgență pentru telefoanele persoanelor din și în jurul orașului Valencia după ora locală 20:00 (19:00 GMT). La cea inundațiile au fost rapide, crescând în multe zone și în unele cazuri făcând deja ravagii.

Mireia, care trăiește aproape de o parte din devastările din Valencia, a spus că oamenii „nu erau deloc pregătiți”. „Mulți oameni erau în interiorul mașinilor lor, nu reușeau să iasă”, a spus ea. „Au fost înecați în propriile vehicule”.

Mii de voluntari ajută în prezent armata spaniolă și serviciile de urgență cu operațiunea de salvare și curățare. Președintele regional din Valencia, Carlos Mazon, a declarat că vor fi dislocate mai multe trupe.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a apelat la rețelele de socializare pentru a-și exprima mulțumirile voluntarilor, numindu-i „un exemplu de solidaritate și dăruire nelimitată a societății spaniole”. El a promis că guvernul său va face tot ce este necesar pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastru.

Locuitorii din Paiporta spun că ajutoarele vin greu

În orașul devastat Paiporta, unde au fost raportate până acum peste 60 de decese, locuitorii și-au exprimat frustrarea că ajutoarele vin prea lent.

„Nu sunt destui pompieri, lopețile nu au ajuns”, a declarat Paco Clemente, un farmacist de 33 de ani, în timp ce ajuta la curățarea noroiului din casa unui prieten.

Zeci de oameni au fost arestați pentru jaf, un locuitor din Aldaia că a văzut hoți luând articole dintr-un supermarket abandonat, deoarece „oamenii sunt disperați”.

Unul dintre factorii care au contribuit la dezastru a fost lipsa precipitațiilor pe tot restul anului. Solul în multe zone din estul și sudul Spaniei nu a absorbit apa de ploaie în mod eficient.

Efectul de încălzire globală pare, de asemenea să fi contribuit la severitatea inundațiilor.

Într-un raport preliminar, World Weather Attribution (WWA), un grup de oameni de știință internaționali care investighează rolul încălzirii globale în condiții meteorologice extreme, a descoperit că precipitațiile care au lovit Spania au fost cu 12% mai abundente din cauza schimbărilor climatice. Fenomenul meteorologic experimentat a fost de două ori mai mare.

Citește și: Restricții de circulație pentru meciul dintre Universitatea Craiova şi FCSB

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

LIVETEXT – PREZENȚA LA VOT. Scădere față de 2019

Prezența la vot la 11:00 La ora 11, prezența în...

ȘTIRI GdS