1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul Energiei se joacă de-a închiderea CEO

Ministerul Energiei se joacă de-a închiderea CEO

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO) este în continuare în aer. Încă nu pot fi demarate negocieri pentru că lipsește o documentație importantă.

Sindicatele din cadrul companiei energetice solicită de doi an rediscutarea termenelor de închidere de capacități propuse în Planul de restructurare al CEO. Acest lucru nu este posibil pentru că nu a fost încă elaborat un studiu de adecvanță de către Transelectrica.

Studiul ar trebui să stabilească faptul că Sistemul Energetic Național nu se poate debarasa de energie pe bază de cărbune. Prin urmare, vor putea fi demarate negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru modificarea Planului de restructurare, respectiv modificarea Legii decarbonării și a Planului Național de Redresare și Reziliență depus la Comisia Europeană. Studiul de adecvanță ar fi trebuit să fie finalizat în luna iunie a acestui an, conform anunțurilor Ministerului Energiei. Nu este cazul, pentru că termenele au fost din nou prelungite.

Amânat până anul viitor

Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că studiul de adecvanță ar trebui să fie gata abia anul viitor. Nici măcar nu au fost demarate procedurile privind licitația de către Transelectrica. Instituția trebuie să angajeze o firmă de consultanță care să elaboreze studiul de specialitate.

Conform estimărilor, licitația ar putea dura în jur de 4 luni și s-ar încheia în mod fericit prin semnarea unui contract de prestări servicii. Ulterior, studiul de adecvanță ar trebui să fie finalizat în maximum 6 luni. Acest lucru ar însemna că în luna septembrie a anului 2025, întreaga documentație să fie gata și predată beneficiarului, respectiv Transelectrica și ulterior Ministerului Energiei.

„Până una alta, am agreat împreună cu reprezentanții CEO și ai sindicatelor să demarăm actualizarea planului de restructurare, pentru a susține cu toate argumentele prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune la CEO. Așteptăm în cursul anului viitor de la Transelectrica și studiul de adecvanță a sistemului.

Am încredere că vom reuși să convingem Comisia Europeană că securitatea energetică a României și a regiunii este prioritate zero. Mai ales că, după sute de milioane de euro investite la CEO, efectele negative asupra mediului au fost diminuate cu peste 95%.”, conform unui anunț al ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Astfel, statul român va avea la dispoziție numai 4 luni să renegocieze Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Este de amintit că dacă nu va fi renegociat Planul de restructurare al CEO, grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026 și nu vor mai produce energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS