6.7 C
Craiova
joi, 7 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnii vor căldură, alţii nu vor cenușă. Craiova, în frig după ce SE a oprit cazanul care polua

Unii vor căldură, alţii nu vor cenușă. Craiova, în frig după ce SE a oprit cazanul care polua

Mii de craioveni au rămas în frig după ce Societatea Electrocentrale Craiova a închis unul dintre cele două grupuri energetice pe cărbune. Din această cauză societatea nu a putut să asigure agent termic primar în parametri pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Cazan SEII Craiova
Cazan SEII Craiova

De la începutul acestei săptămâni, SE Craiova a oprit unul dintre cele două grupuri energetice care funcţionează pe cărbune. Cel de-al doilea se află deja în proces de reparaţii şi ar urma să fie repornit în două, trei săptămâni. Măsura a fost luată ca urmare a presiunii venite din partea locuitorilor din cartierul Barieta Vâlcii, unde este situată electrocentrala, care spun că societatea produce poluare masivă cu cenuşă. În acest fel s-a sistat pentru scurt timp poluarea, dar oraşul a rămas în frig. Electrocentrale nu a mai putut furniza agent termic în parametri şi, prin urmare, în locuinţele craiovenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire temperaturile au scăzut.

Punct termic
Punct termic

Agentul termic primar furnizat de SE trebuie să plece pe reţele la o temperatură de 80-90 de grade Celsius. Ulterior, Termo Urban distribuie agentul termic secundar prin punctele termice la o temperatură care variază în funcţie de temperaturile exterioare. Acest lucru nu a mai fost posibil din moment ce cele două cazane pe cărbune sunt oprite şi nu mai produc abur. Din această cauză mii de craioveni stau în frig de peste 48 de ore, iar perioada s-ar putea prelungi. Aşa cum au spus şi reprezentanţii SE Craiova, reparaţiile ar dura 2-3 zile, iar craiovenii riscă să petreacă încă o noapte în frig.

Cazane pe gaze la SECraiova II care asigură 30% din necesarul de energie termică
Cazane pe gaze la SECraiova II care asigură 30% din necesarul de energie termică

„Agentul termic primar nu a fost furnizat în parametri şi din această cauză nici noi nu am putut furniza căldură populaţiei la o temperatură optimă. Ei trebuie să furnizeze agent termic primar la 80-90 de grade, acum a fost la 60 de grade Celsius. Oraşul a fost afectat din cauza acestei opriri. Cei de la SE lucrează ca să remedieze defecţiunile. Ei încearcă să termine lucrările până în această seară (06.11.2024), dar nu se ştie dacă reuşesc. Nu au certitudinea că reuşesc. Noi, aşteptăm să ne anunţe când repornesc livrarea agentului termic primar. Ce putem face, unii vor căldură, alţii nu vor cenuşă”, a spus directorul SC Termo Urban, Alin Medeleţ.

Două pe cărbune, unul pe gaze

Craiova, acoperită de un val ce cenuşă din cauza unei avarii la Blocul Energetic 2 de la Electrocentrale

Electrocentrale Craiova funcţionează cu două grupuri pe cărbune, în cogenerare, şi are o capacitate instalată de 300 MW. Pe lângă energia electrică, produce şi energia termică pentru oraşul Craiova. Centrala a fost pusă în exploatare în 1987. În plus, societatea mai funcţionează cu un grup energetic pe gaze. Acesta produce 100 de tone de abur pe oră şi asigură aproximativ 30% din consumul oraşului la vârf de iarnă. Ele asigură aproximativ 65 de gigacalorii pe oră, iar oraşul Craiova şi Fordul consumă 200 gigacalorii pe oră.

A fost poluare

În ultima perioadă, locuitorii din cartierul Bariera Vâlcii s-au plâns că sunt sufocați de aerul greu, încărcat cu particule de praf de cărbune și cenușă care provine de la Societatea Electrocentrale Craiova. Aceştia susțin că sunt otrăviți sistematic cu cenușă și praf de cărbune. În această perioadă, poluarea este mai mare ca oricând. Locuitorii din cartier se plâng că cenușa le intră până și în case.
După ce au primit mai multe reclamaţii cu privire la cenuşa care a acoperit zona Bariera Vâlcii, comisarii Gărzii de Mediu au verificat Electrocentrale Craiova. Societatea a fost amendată cu 50.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS