14.4 C
Craiova
joi, 7 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCe înseamnă victoria lui Trump pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China

Ce înseamnă victoria lui Trump pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China

-

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă urmează să remodeleze politica externă a SUA, promițând schimbări potențial radicale pe mai multe fronturi, pe măsură ce războiul și incertitudinea stăpânesc părți ale lumii.

În timpul campaniei sale, Trump și-a făcut angajamente politice ample, adesea lipsite de detalii specifice, bazate pe principiile non-intervenționismului și protecționismului comercial – sau așa cum spune el „America First”.

Victoria sa semnalează una dintre cele mai semnificative perturbări potențiale din mulți ani în abordarea Washingtonului față de afacerile externe în mijlocul crizelor paralele.

Putem reuni o parte din abordarea sa probabilă față de diferite domenii atât din comentariile sale despre traseul campaniei, cât și din palmaresul său în funcție din 2017 până în 2021.

Rusia, Ucraina și NATO

În timpul campaniei, Trump a spus în mod repetat că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „într-o zi”. Când a fost întrebat cum, el a sugerat să supravegheze o înțelegere, dar a refuzat să ofere detalii.

Doi dintre foștii șefi ai securității naționale ai lui Trump spuneau , în mai, că SUA ar trebui să-și continue furnizarea de arme Ucrainei, dar să condiționeze sprijinul de intrarea Kievului în discuții de pace cu Rusia.

Pentru a atrage Rusia, Occidentul ar promite să întârzie intrarea mult dorită a Ucrainei în NATO. Foștii consilieri au spus că Ucraina nu ar trebui să renunțe la speranța de a-și recupera întregul teritoriu de sub ocupația rusă, ci că ar trebui să negocieze pe baza frontului actual.

Oponenții democrați ai lui Trump, care îl acuză că s-a apropiat de președintele rus Vladimir Putin, spun că abordarea lui echivalează cu o capitulare pentru Ucraina și va pune în pericol toată Europa.

Trump vrea să oprească scurgerea resurselor SUA

Trump a spus în mod constant că prioritatea lui este de a pune capăt războiului și de a opri scurgerea resurselor SUA.
Abordarea sa „America First” privind încheierea războiului se extinde și la problema strategică a viitorului NATO, alianța militară transatlantică „toți-pentru-unu” și „unu-pentru-toți” instituită după cel de-al Doilea Război Mondial, inițial ca un bastion împotriva Uniunea Sovietică.
NATO numără acum 32 de țări, iar Trump a fost multă vreme un sceptic față de alianță, acuzând Europa că se îndreaptă asupra promisiunii de protecție a Americii, potrivit BBC.

Dacă va retrage de fapt SUA din NATO, ceea ce ar semnala cea mai semnificativă schimbare în relațiile transatlantice de apărare din aproape un secol, rămâne o chestiune de dezbatere.

Unii dintre aliații săi sugerează că linia sa dură este doar o tactică de negociere pentru a-i determina pe membri să respecte liniile directoare ale alianței privind cheltuielile de apărare.

Dar realitatea este că liderii NATO vor fi serios îngrijorați de ce înseamnă victoria lui pentru viitorul alianței și de modul în care efectul ei de descurajare este perceput de liderii ostili.

Orientul Mijlociu

Ca și în cazul Ucrainei, Trump a promis că va aduce „pace” în Orientul Mijlociu – ceea ce înseamnă că va pune capăt războiului Israel-Hamas din Gaza și războiului Israel-Hezbollah din Liban – dar nu a spus cum.

El a spus în repetate rânduri că, dacă ar fi fost la putere mai degrabă decât pe Joe Biden, Hamas nu ar fi atacat Israelul din cauza politicii sale de „presiune maximă” asupra Iranului, care finanțează grupul.

În linii mari, este probabil că Trump va încerca să revină la politica, care a văzut administrația sa retrăgând SUA din acordul nuclear cu Iranul, aplicând sancțiuni mai mari împotriva Iranului și uciderea generalului Qasem Soleimani – cel mai puternic comandant militar al Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Trump cel mai bun prieten

La Casa Albă, Trump a adoptat politici puternic pro-Israel, numind Ierusalimul drept capitala Israelului și mutând acolo ambasada SUA de la Tel Aviv – o mișcare care a dinamizat baza creștină evanghelică a lui Trump, un grup central de alegători republicani.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Trump „cel mai bun prieten pe care Israel l-a avut vreodată la Casa Albă”.

Dar criticii susțin că politica sa a avut un efect destabilizator asupra regiunii.

Palestinienii au boicotat administrația Trump, din cauza abandonului de către Washington a revendicării lor asupra Ierusalimului – orașul care formează centrul istoric al vieții naționale și religioase pentru palestinieni.
Ei au fost izolați și mai mult atunci când Trump a intermediat așa-numitele „Acorduri Abraham”, care a văzut un acord istoric pentru normalizarea legăturilor diplomatice dintre Israel și mai multe țări arabe și musulmane. Ei au făcut acest lucru fără ca Israelul să fie nevoit să accepte alături de el un viitor stat palestinian independent – așa-numita soluție a două state – o condiție anterioară a țărilor arabe pentru un astfel de acord regional.

În schimb, țărilor implicate li sa oferit acces la arme avansate ale SUA în schimbul recunoașterii Israelului.

Palestinienii au fost lăsați într-unul dintre cele mai izolate puncte din istoria lor de singura putere care poate aplica cu adevărat o pârghie ambelor părți în conflict – erodându-le și mai mult capacitatea, așa cum o vedeau ei, de a se proteja pe teren.

Trump vrea să se încheie războiul din Gaza

Trump a făcut mai multe declarații în timpul campaniei, spunând că vrea să se încheie războiul din Gaza.

A avut o relație complexă, uneori disfuncțională, cu Netanyahu, dar cu siguranță are capacitatea de a exercita presiune asupra lui.

El are, de asemenea, o istorie de relații puternice cu liderii din țările arabe cheie care au contacte cu Hamas.

Nu este clar cum va naviga între dorința lui de a arăta un sprijin puternic pentru conducerea israeliană, încercând totodată să încheie războiul.

Aliații lui Trump au descris adesea imprevizibilitatea lui ca pe un atu diplomatic, dar în Orientul Mijlociu extrem de contestat și volatil, în mijlocul unei crize deja de proporții istorice, este departe de a fi clar cum se va desfășura acest lucru.

Trump va trebui să decidă cum – sau dacă – să ducă mai departe procesul diplomatic blocat lansat de administrația Biden pentru a obține o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de Hamas.

China și comerțul

Abordarea Americii față de China este cel mai important domeniu strategic al politicii externe – și unul care are cele mai mari implicații pentru securitatea și comerțul global.

Când era în funcție, Trump a etichetat China drept „concurent strategic” și a impus taxe vamale asupra unor importuri chineze în SUA. Acest lucru a declanșat taxe vamale din partea Beijingului asupra importurilor americane.

Au existat eforturi pentru a detensiona disputa comercială, dar pandemia de Covid a șters această posibilitate, iar relațiile s-au înrăutățit, deoarece fostul președinte a etichetat Covid-ul drept „virus chinez”.

În timp ce administrația Biden a pretins că adoptă o abordare mai responsabilă a politicii Chinei, de fapt, a menținut multe dintre tarifele din epoca Trump la importuri.

Ce vor chinezii de la SUA

Politica comercială a devenit strâns legată de percepțiile alegătorilor autohtoni din SUA cu privire la protejarea locurilor de muncă din producția americană – chiar dacă o mare parte din scăderea locurilor de muncă pe termen lung în industriile tradiționale din SUA, cum ar fi oțelul, a fost la fel de mult despre automatizarea fabricilor și schimbările de producție ca și concurența globală și offshoring.

Trump l-a lăudat pe președintele chinez Xi Jinping ca fiind atât „strălucit”, cât și „periculos” și un lider extrem de eficient care controlează 1,4 miliarde de oameni cu „mâna de fier” – o parte din ceea ce oponenții au caracterizat drept admirația lui Trump pentru „dictatori”.

Fostul președinte pare să se îndepărteze de abordarea administrației Biden de a construi parteneriate de securitate mai puternice cu alte țări regionale, în încercarea de a opri China.

SUA au menținut asistența militară pentru Taiwanul auto-condus, pe care China îl vede ca o provincie separatistă care va fi în cele din urmă sub controlul Beijingului.

Trump a spus în octombrie că, dacă s-ar întoarce la Casa Albă, nu va trebui să folosească forța militară pentru a preveni o blocada chineză a Taiwanului, deoarece președintele Xi știa că este „nebun”, și va impune tarife paralizante asupra importurilor din China.

Citește și: Atacurile israeliene au ucis cel puțin 40 de persoane în estul Libanului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Managerul Serviciului de Ambulanţă Dolj rămâne în arest

Curtea de Apel Craiova a respins, în urmă cu puţin timp, contestaţia formulată de managerul Serviciului de Ambulanță Dolj, arestat preventiv pentru luare de mită și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. A fost respinsă şi contestaţia formulată de socrul managerului, arestat pentru trafic de influenţă. Procurorii DNA au precizat că managerul Gîngioveanu ar fi dat unor candidați subiectele pentru concursurile organizate de Serviciul de Ambulanță. Mita pentru angajări, în total 30.500 de euro, ar fi fost primită de socrul directorului.

ȘTIRI GdS