Poliţiştii rutieri şi poliţişti ai structurilor de ordine publică doljeni au desfășurat, azi, o acţiune pe drumurile publice din județ, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
La acţiune, poliţiştii au fost prezenţi cu:
- aparatele radar,
- etilotest şi drugtest,
- pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau aleg să conducă vehicule sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.
Totodată, acţiunea vizează:
- combaterea abaterilor săvârşite de către pietoni,
- pietonilor care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice,
- indisciplina pietonală fiind printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
A scăzut numărul accidentelor rutiere grave
În primele 10 luni ale anului 2024, numărul total de accidente rutiere grave, din județul Dolj, a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 76 la 66 (-13,15%).
În ceea ce priveşte victimele rezultate în urma accidentelor rutiere grave, numărul răniților grav a scăzut de la 44 la 27, numărul răniţilor uşor se menţine la 31 ca şi anul precedent, iar numărul numărul persoanelor decedate, din păcate, a crescut de la 48 la 50.
Principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost reprezentate de indisciplina pietonală (traversarea neregulamentară a pietonilor şi pietoni pe partea carosabilă – 18,18% ), viteza( sub cele două forme – viteza neadaptată la condițiile de drum și viteza neregulamentară/excesivă – 16.66%) şi neacordarea priorităţii vehiculelor (15,15%).
Peste 1.600 de acțiuni
În această perioadă au fost organizate şi executate 1.657 de acţiuni, 1.297 cu efective proprii, iar 360 în colaborare cu alte formaţiuni de poliţie sau alte instituţii.
În urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 127 infracţiuni privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive, 132 de infracţiuni privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 149 de infracțiuni privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere sau cu permisul de conducere retras, anulat sau suspendat, precum şi 89 de infracţiuni privind alte fapte.
Pe linie contravenţională, în această perioadă, poliţiştii rutieri au aplicat 38.859 de sancțiuni contravenționale.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 5.697 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile 1.303 de autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestora au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
Recomandări
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, recomandăm tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste prudenţă, să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în teren.
- înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare;
- nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit. Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi a celorlalţi participanţi la trafic;
- adaptaţi viteza la condiţiile de trafic şi carosabil;
- folosiţi centura de siguranţă şi respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți scaunul special pentru copii);
- pentru că se apropie sezonul rece, vă recomandăm să vă informaţi din timp cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Recomandări pentru pietoni
Pietonilor le recomandăm:
- să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea, sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
- să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi după o asigurare temeinică;
- să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public.
- când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică.
Creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, fiind unul dintre obiectivele generale asumate de Poliţia Română.
Citește și: Dolj: 76 de primării sunt eligibile pentru cadastru gratuit