2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum acţionează uleiurile esenţiale?

Cum acţionează uleiurile esenţiale?

Când alegi un ulei esențial, e bine să știi următorul aspect: există o diferență între majoritatea uleiurilor din comerț, care conțin multe substanțe sintetice și chimicale și pe care le poți cumpăra la un preț mic, însă cu riscul de a-ți face mai mult rău decât bine, și acele uleiuri esențiale pure 100% care, deși sunt ceva mai scumpe, au efect terapeutic, utile fiind în îmbunătățirea stării psihice, în cosmetică, în gospodărie (ca produse de curățat) și chiar la gătit.

Pentru a umple o sticluță de 15 ml de ulei esențial de lămâie este nevoie de coaja de la 50 de lămâi, pentru cel de lavandă, de 13 kg de lavandă, iar cel mai prețios și mai scump este uleiul de trandafiri, caz în care, pentru a umple un recipient de 5 ml, este nevoie de 47 kg de trandafiri.

Uleiurile esențiale provenite din distilarea diferitelor părți ale plantelor – frunze, scoarță, semințe, fructe, rădăcini, rășini sau flori – au o gamă largă de efecte benefice pentru corpul nostru, oferind astfel o soluție naturală pentru multe din problemele noastre de zi cu zi.

Aceste uleiuri esențiale stimulează, echilibrează și armonizează funcțiile corpului: echilibrul yin/yang, armonie între cele cinci elemente din feng shui (lemn – mânie/bunăvoință; foc – ură/bucurie; pământ – neliniște/empatie; metal – tristețe/curaj și apă – frică/pace interioară), tonifică cele trei sisteme energetice de bază: imunitatea, potența sexuală și funcționarea cerebrală și sunt privite ca aliați naturali în sănătate și longevitate.

Uleiurile esenţiale nu sunt solubile în apă!

Constituite din micromolecule liposolubile, aceste uleiuri esențiale pure traversează cu ușurință membrana celulară dacă sunt folosite corect fie prin difuzare (difuzor cu ultrasunete), inhalare, direct pe piele (topic) sau diluate cu ulei vegetal (masaj), dar și intern (capsule vegetale, în apă sau sub limbă).

Uleiurile esențiale combinate cu uleiul vegetal (pentru masaj) sau puse în sarea de baie ajung direct în piele și sunt absorbite. Dacă sunt combinate cu unt, acestea rămân mai mult timp pe piele, pentru tratare locală.

De asemenea, pot fi folosite câteva picături în apa de la difuzoarele cu ultrasunete pentru aromaterapie sau pentru a înlătura mirosurile neplăcute și pentru a lăsa în urmă o atmosferă mai curată.
Uleiurile esențiale folosite la băile în cadă, pentru relaxare sau răceli, necesită diluarea în lapte sau alcool, miere ori bicarbonat, pentru că nu sunt solubile în apă.

Aromaterapia, benefică pentru sănătatea emoţională

Prin inhalarea de aburi fini de ulei esențial care se evaporă din aceste uleiuri esențiale se acționează direct asupra memoriei, emoțiilor, hormonilor, sinusurilor și chiar la nivelul plămânilor și acestea ajută chiar și la eliminarea substanțelor chimice din spațiul în care acționează.
Pentru efecte asupra sănătății emoționale, cea mai benefică metoda este aromaterapia, mai precis inhalarea direct din sticluță sau din palme după ce ai pus o picătură și ai frecat palmele.
Folosite ca parfum, beneficiem și de mirosul plăcut, dar și de efectul terapeutic. Intern, putem folosi doar uleiuri care sunt 100% pure, dar și acestea se folosesc cu precauție și doar cu acordul și la recomandarea specialistului: sublingual, capsule vegetale sau în bucătărie, la gătit.

Citeşte mai mult aici.

CITEŞTE ŞI: Obezitatea la vârstă mică poate duce la o speranţă de viaţă redusă drastic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS