16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIgnorati de minister

Ignorati de minister

Un nou conflict este pe cale sa izbucneasca intre sindicalistii din invatamântul preuniversitar doljean si ministrul educatiei, Mihail Hardau. Reprezentantii dascalilor doljeni sunt nemultumiti ca ministrul nu ii consulta atunci când elaboreaza legi.


Sindicalistii din educatie au dat in judecata guvernul pentru nerespectarea legii conform careia fiecare profesor ar trebui sa beneficieze de o suta de euro pentru a achizitiona carti sau programe educationale pe suport electronic. Cu toate ca Legea nr. 315/2006 a fost aprobata pe 12 iulie 2006 si a intrat in vigoare pe 1 ianuarie, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) nu a elaborat normele metodologice de aplicare. Conform legii, profesorii trebuie sa faca o cerere pâna la 1 aprilie, urmând ca dupa 1 mai sa primeasca banii. Sindicalistii au cerut presedintelui Traian Basescu si presedintilor celor doua Camere ale parlamentului sa ii sprijine in rezolvarea acestei probleme.


Reprezentantii MEdC sustin ca intârzierea a fost cauzata de unele modificari care au fost facute in textul legii, dar sindicalistii doljeni se tem ca dascalii nu vor mai primi in acest an banii de carti.


„Sustinem initiativa FEN de a da in judecata guvernul pentru ca nu este normal ca, nici dupa trei luni de când legea a intrat in vigoare, ministrul sa nu aiba timp sa elaboreze o metodologie. Termenele din lege trec si ne vom trezi ca, din cauza ignorantei celor care ne conduc, dascalii nu vor primi banii de carti in acest an“, a precizat Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala „Spiru Haret“ Dolj.


Ministrul Hardau se incurca la calcule


In timp ce ministrul Hardau declara ca salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 70%, calculele dascalilor arata ca ministrul nu prea sta bine cu matematica. „In 2005, salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 28%, in 2006, cu 11,5%, iar in acest an vor fi marite cu 23%, asa ca dupa o simpla adunare se poate observa ca rezultatul este diferit de 70. Oricum, majorarile sunt foarte mici, iar la un salariu de cinci – sase milioane nu prea se cunosc“, a explicat Lungulescu. Sindicalistii declara ca nu mai sunt consultati in privinta legilor si a ordinelor pe care ministrul le adopta, ultimul fiind infiintarea Centrului National pentru Curriculum si Evaluare (CNCE). Institutia va reuni actualul Serviciu National de Evaluare si Examinare, Consiliul National pentru Curriculum si Evaluarea si Difuzarea Manualelor si Centrul National pentru Excelenta. Cei 99 de functionari CNCE vor realiza programele dupa care se fac manualele si tot ei le vor evalua, se vor ocupa de subiectele pentru examene si de activitatea din centrele de excelenta.


Sindicalistii, exclusi de la consultari


Cu toate ca ministrul Hardau vrea ca, prin infiintarea CNCE, sistemul educational sa fie reformat in totalitate, dupa neregulile sesizate la examenele nationale din 2006, sindicalistii considera ca formarea acestei institutii nu a fost discutata in Comisia de Dialog Social si nu are avizul Consiliului Economic si Social. „Noi nu am fost consultati in privinta infiintarii acestei noi institutii asa cum nu am fost consultati nici atunci când s-a elaborat proiectul Legii invatamântului sau cel al Statului Personalului Didactic. De la greva nu ni se mai cere parerea, nu mai vor sa stie reactiile din teritoriu. Sunt inflexibili si prefera sa pastreze distanta“, a mentionat Lungulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS