-0.5 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriKronospan vrea să deschidă o platformă pentru depozitare deşeuri în Craiova. Firma e vizată de o anchetă a procurorilor

Kronospan vrea să deschidă o platformă pentru depozitare deşeuri în Craiova. Firma e vizată de o anchetă a procurorilor

Compania Kronospan, una dintre cele mai mari firme de prelucrare a lemnului din România, intenţionează să deschidă o platformă pentru depozitare deşeuri din material lemnos în Craiova. În acest sens, Kronospan a depus un memoriu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, necesar pentru emiterea acordului de mediu. În urmă cu o lună, societatea SC Kronospan Trading SRL Sebeş a fost vizată de percheziţii ale procurorilor, la fel şi divizia Kronochem, existând suspiciuni privind raportările legate de poluarea de emisii cu substanțe cancerigene și exporturi catalogate artificial ca fiind nepericuloase.

Kronospan anunţa în urmă cu 4 ani investiţii în platforme de colectare în mai multe oraşe din ţară

În 2020, compania Kronospan anunţa investiţii importante pentru o linie de producţie care să asigure colectarea şi procesarea deşeurilor reciclabile din lemn şi în 6 platforme de colectare în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Craiova.
„Am investit în ultimii ani sume consistente în asigurarea unei linii de producție care să poată utiliza deșeuri din lemn, dar și în creșterea capacității noastre de a colecta și procesa cantități tot mai mari de deșeuri reciclabile din lemn. Pentru fabrica de OSB de la Brașov am investit 12 milioane de euro în echipamente care să ne permită integrarea materialelor reciclate din lemn în procesul de producție. Orașele mari sunt cele mai importante surse de deșeuri reciclabile din lemn, care provin în mare parte din ambalaje – din acest motiv, avem în curs o investiție de 10 milioane de euro în 6 platforme de colectare a deșeurilor reciclabile din lemn, la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Craiova și Brașov, unde vom construi depozite de colectare care să faciliteze acest proces”, declarau reprezentanţii societăţii pentru Capital.ro.

Kronospan a cumpărat în 2023 terenul din Craiova

Compania solicită modernizarea platformei industriale deţinute de Kronospan, în baza unui contract de vânzare cumpărare încheiat în anul 2023, între aceasta şi Pregter SRL, „cu scopul realizării punctului de lucru necesar colectării deşeurilor nepericuloase reciclabile ale Kronospan, în scopul îmbunătăţirii ratelor de colectare ale deşeurilor reciclabile şi reducerea impactului negativ asupra mediului”. Proiectul se va realiza pe amplasamentul Kronospan Trading de pe strada Drumul Industriilor, nr. 58.

Se propune „construire platformă betonată cu zonă parţială depozitare deşeuri din material lemnos, sistem de preluare ape pluviale, bazin etanş vidanjabil, cântar, separator de hidrocarburi şi bazin retenţie ape pluviale, bazin retenţie apă pentru incendiu, grup pompare şi hidranţi, amplasare cabină portar, cabină grup sanitar, generator energie electrică şi rezervor de motorină, împrejmuire teren şi accese, iluminat în incintă”.

Proiectul de modernizare a platformei din Craiova va dura aproximativ 5 luni

Impactul asupra mediului al lucrărilor pe perioada execuţiei lucrărilor de modernizare a platformei betonate este nesemnificativ, se arată în memoriu. În urma implementării proiectului de investiţie, se mai precizează, „se vor îmbunătăţi ratele de colectare ale deşeurilor reciclabile şi se va reduce impactul negativ asupra mediului.”
Proiectul de modernizare a platformei este estimat să se deruleze pe o perioadă de circa 5 luni. Modernizarea nu presupune lucrări de demolare, desfiinţare sau dezmembrare, construcţii, ci exclusiv montarea echipamentelor necesare.
Suprafaţa destinată colectării şi depozitării deşeurilor este de 2700 mp. Deşeurile colectate pot fi supuse unei operaţiuni de tocare, tocătura obţinută urmând să fie utilizată ulterior în procesul de producţie de plăci PAL la punctul de lucru Kronospan din Sebeş.

Platforma se află în vecinătatea canalului Valea Şarpelui, la 180 metri de o unitate militară şi la 550 metri de cele mai apropiate locuinţe, se arată în documentaţie.

În octombrie, procurorii de pe lângă Tribunalul Alba au făcut percheziţii la Kronospan Sebeş

Kronospan şi divizia Kronochem, producătorul de formaldehidă, au făcut obiectul unor percheziţii în urmă cu o lună, într-un dosar dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

În octombrie 2024, presa centrală anunţa că procurorii de pe lângă Tribunalul Alba au făcut percheziții la o instituție publică din Alba Iulia și la sediul unor societăți comerciale. Este vorba despre Agenția pentru Protecția Mediului Alba alături de SC Kronospan Trading SRL Sebeș, SC Kronochem Sebeș SRL și SC Wessling Romania SRL (Târgu Mureș), potrivit unor surse apropiate anchetei. Kronochem este producătorul de formaldehidă, aflat pe platforma industrială a Kronospan.
Perchezițiile au fost realizate în cadrul unui Kronospan Trading produce PAL și OSB. Are o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde de lei și două fabrici, în Sebeș și Brașov. O altă firmă din grup, aflată tot în Sebeș, produce substanțele chimice necesare la realizarea plăcilor din lemn. În toate cele trei locații au avut loc percheziții, scrie stirileprotv.ro.

CITEŞTE ŞI: Radiografia voturilor din Craiova şi Oltenia, în primul tur

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS