6.4 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlan de exproprieri pentru un an în carierele miniere ale CEO

Plan de exproprieri pentru un an în carierele miniere ale CEO

La nivelul Complexului Energetic Oltenia(CEO), a fost aprobat un Plan de exproprieri pentru următoarele 12 luni, acoperind întreg anul 2025.

Acest plan vizează toate subunitățile miniere unde se impune pregătirea unor noi fronturi de lucru pentru continuarea activităților. Cu toate acestea, în anumite zone, negocierile cu proprietarii de terenuri și gospodării aflate pe coridoarele de expropriere nu au fost încă finalizate. Conform reglementărilor legale, procesul de expropriere nu poate fi blocat. Acesta se desfășoară strict în baza legislației în vigoare, iar proprietarii afectați primesc compensații financiare stabilite conform prevederilor legale. În situația în care beneficiarii nu sunt mulțumiți de cuantumul despăgubirilor, aceștia au dreptul să conteste suma în instanță.

Producție de peste 11 milioane de tone de cărbune

Pentru a asigura o evaluare corectă a imobilelor incluse în coridoarele de expropriere, se va apela la o firmă specializată în acest domeniu. Evaluările vor viza terenurile și clădirile afectate de lucrările declarate de utilitate publică de interes național. Din punct de vedere operațional, anul 2025 se preconizează a fi, teoretic, ultimul în care activitățile de exploatare în carierele miniere se vor desfășura într-un ritm intens.

În acest context, Complexul Energetic Oltenia lucrează deja la elaborarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul viitor. Primele estimări ale administrației companiei includ următoarele obiective majore: producția de energie electrică pe bază de cărbune: 5,5 TWh; producția de cărbune: 11,5 milioane de tone; Volumul de descopertă: 74,6 milioane de metri cubi. Aceste coordonate reflectă importanța menținerii unui nivel ridicat de activitate în vederea atingerii țintelor stabilite pentru 2025, în condițiile în care sectorul energetic traversează o perioadă de tranziție.

Plan și de închidere a unor cariere miniere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Gorj: Buget de 144 de milioane de lei pentru reabilitarea a cinci drumuri județene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS