Legenda Craiovei Maxima stăpânește Oltenia şi este cunoscută în toată țara. Nu puțini au fost cei care au așternut pe hârtie trăirile pe care le-au avut, direct sau indirect, alături de coloşii Universităţii. Toate au fost scrise cu patos, pentru că alb-albastrul Băniei nu putea fi tratat decât cu maxim respect și admirație. La acestea au contribuit obrăzniciile repetate făcute împotriva curentului comunist, riposta fotbalistică și victoriile care răcoreau sufletele celor care învățaseră să sufere, dar să meargă mai departe cu gândul că va fi bine cândva. Mai precis, fotbalul devenise arma celor asupriți, dar luptători, și provoca multă rumoare atunci când lovea.
Tablete semnate de legende, retipărite de Daniel Chimoiu
Chiar dacă nu a luat parte pe viu la „luptele“ memorabile ale Craiovei Maxima, având acum doar 23 de ani, Daniel Chimoiu, un pătimaș suporter al Științei, membru al Peluzei Nord Craiova, și-a făcut curaj și a publicat „o reconstituire inedită a Cupei UEFA ’82/’83“. Pasionat peste măsură, Daniel a adunat informații, a aflat și lucruri încă nedezvăluite și a cuprins totul într-o carte pe care a numit-o „Zaibărul a învins Bordeaux-ul“. Are o prefață semnată de Sorin Cârțu și oferă multe teme interesante, care merită citite, dar și o ilustrație care, cu siguranță, te va purta cu gândul în acele vremuri.
„Am reprodus textele lui Ilie Balaci, Marin Sorescu (din revista ‘Ramuri’), ale lui Fănuș Neagu (din revista ‘Lufeafărul’ și cotidianul ‘Înainte’ Craiova), ale lui Amza Pellea și Eugen Barbu (din ziarul ‘Inflormația Bucureștiului’), Adrian Păunescu (‘Flacăra’), respectând și ortografia din acei ani, 1982/1983“, a explicat Daniel Chimoiu.
„Cartea pe care o răsfoiți acum este o ‘călătorie-biografie’ în trecutul legendar al Universității / Craiova Maxima în ediția 19821983 a Cupei UEFA, una de poveste, leii/zeii olteni ajungând, în premieră pentru echipele de club din România, în semifinalele celei mai populare competiții inter-cluburi din Europa acelor ani. Titlul volumului, „Zaibărul a învins Bordeaux-ul“, se referă la această ediție europeană de legendă pentru Universitatea Craiova, iar comparațiasintagma aparține maestrului metaforei românești, Fănuț Neagu, făcută după ce oltenii au eliminat pe Bordeaux, cu 2-0, în prelungiri, în decembrie 1982“, a precizat acesta.
Sâmbătă are loc lansarea
Cartea va fi lansată sâmbătă (30 noiembrie), la ora 12.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova. Amfitrion va fi Alexandru Domozină, fiul regretatului Sebastian Domozină, iar în sală se vor afla Sorin Cârțu, Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Costică Donose, Lorena Balaci, Marius Mitran, Cristian Ciomu și Ion Jianu, ultimul în rol de sfătuitor. Evenimentul va fi organizat de Asociația „Educație Artă Ecologie“.
Citește și: Juniori | Weekend cu bune și rele pentru Universitatea Craiova