Sunt mai puțini salariați decât pensionari la nivelul județului Gorj. Numărul pensionarilor continuă să se mențină peste cel al salariaților.
Statistica este valabilă de la începutul anului și până în prezent, iar dezechilibrul era în toamnă de aproape 3.700 de pensionari în plus față de persoanele încadrate în câmpul muncii la nivelul județului Gorj.
Conform Direcției de Statistică a Județului Gorj, numărul mediu al pensionarilor este de 82.220 de persoane, în creștere față de prima parte a anului și anul trecut. După ultima raportare pensia medie în județul Gorj a fost de 2.744 lei (locul 3 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), cu 452 lei mai mare faţă de pensia medie la nivel naţional), cu 16,8% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent (2.349 lei).
Doar 78.523 de persoane în câmpul muncii
Potrivit Direcției de Statistică a Județului Gorj, efectivul salariaţilor înainte de începutul sezonului rece a fost de 78.523 persoane, în creștere cu 158 salariaţi faţă de sfârşitul lunii precedente şi în scădere cu 863 salariaţi faţă de luna corespunzătoare din anul 2023.
Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,4%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător. Câştigul salarial mediu brut în judeţul Gorj a fost de 7.793 lei, mai mic decât media la nivelul ţării cu 8,9%, respectiv cu 760 lei.
În judeţul Gorj, câştigul salarial mediu net a fost de 4.707 lei. Judeţul Gorj ocupă locul 13 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 10,0%, respectiv cu 521 lei. Nu în ultimul rând, numărul de șomeri înregistraţi în judeţul Gorj, potrivit datelor furnizate de AJOFM Gorj, este de 4.445 persoane (reprezentând 1,8% din persoanele fără loc de muncă la nivel naţional).
Rata şomajului (calculată prin raportarea numărului total al şomerilor la populaţia activă civilă de la 1 ianuarie 2024) este de 3,7% pe total (4,2% pentru femei şi 3,4% pentru bărbaţi), plasând judeţul Gorj pe locul 20 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător. Per total, numărul salariaților ar fi și mai mic, dacă nu s-ar fi apelat la lucrători din afara țării. Peste 2.000 de persoane, în special din Asia, se află la muncă în Gorj.
Citește și: DSVSA se dotează cu aparate de detecție a bolilor contagioase la bovine, ovine și cabaline