Transelectrica face modernizări la infrastructura de transport a energiei electrice în zona hidrocentralelor din Defileul Jiului.
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a alocat fonduri pentru modernizări de infrastructură specifică. Obiectivul este modernizarea punctului de supraveghere Vulcan LEA 220 kv Paroșeni-Târgu Jiu Nord. Se caută o companie care să execute contractul de reabilitare. Bugetul este de 1,35 de milioane de lei. Lucrările ar trebui să fie finalizate în termen de 8 luni de la data semnării contractului. Obiectivul este ca până în luna februarie 2025 să fie semnat contractul cu o firmă de profil și din primăvară să fie demarate lucrările propriu-zise.
În Defileul Jiului, pe traseul rețelei de transport a energiei electrice se află în construcție două hidrocentrale. Ambele fac parte din Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești, din Defileul Jiului. Aceasta se bazează pe două hidrocentrale cu o putere instalată de 65,14 MW, respectiv 259 Gwh pe an. Hidrocentralele de la Bumbeşti şi Dumitra sunt aproape gata, fiind finalizate în procent de 90%. Până acum a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate pe ultima sută de metri în instanţă de organizaţiile de mediu.
Lucrările sunt blocate
Astfel, autorizaţia de construire a fost anulată, pe motiv că hidrocentralele cu aducţiune subterană vor diminua în mod considerabil debitul râului Jiu. Ar fi afectată populația de pești și vidră. În anul 2017 Curtea de Apel București a anulat autorizația lucrărilor, la cererea organizațiilor de mediu. Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu vizează sectorul Livezeni-Bumbești, în județele Gorj și Hunedoara.
Obiectivul de investiţii face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și cea de nord a județului Gorj, pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești.
Demararea investiției a fost aprobată încă din anul 2004. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 4 – 5 ani. Producția de energie electrică din aportul natural de apă va fi de 259 GWh pe an, suficientă pentru a alimenta un oraş cu 200.000 de gospodării. Se fac demersuri pentru obținerea Acordului de Mediu și emiterea autorizațiilor de construire pentru ca din primăvara anului viitor să fie reluate lucrările.
Citește și: Doar jumătate dintre familiile defavorizate din comuna Turburea sunt interesate de energie verde gratis