7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiții culinare de Crăciun: Ce e stolnicul și de ce se legau picioarele mesei cu lanțul

Tradiții culinare de Crăciun: Ce e stolnicul și de ce se legau picioarele mesei cu lanțul

Conform tradiției, de Crăciun, în unele zone ale țări, se punea pe masă stolnicul.

„Masa căpăta valoare simbolică. Era locul unde se așezau darurile în toată această perioadă a sărbătorilor. În primul rând, pe masă se punea un stolnic; o pâine mare, preparată din aluat cu ouă și lapte, să zicem se prepara dintr-un aluat de cozonac. Acea pâine se așeza pe otavă, adică pe fân uscat și avea diferite motive florale și geometrice. Această pâine era lăsată până în dimineața de Anul Nou, când se tăia feliuțe și erau serviți toți membrii familiei, începând cu gazda casei”, arată etnologul Izabela Corina Csiszár, de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, conform G4Food.

De altfel, toată suflarea casei primea o bucățică din acea pâine, inclusiv animalele, care aveau un rol foarte important în orice familie, fiind sursa de subzistență. „Se ofereau și animalelor câte o bucățică, pentru a fi sănătoși tot anul, atât membrii familiei, cât și animalele din grajd, care ocupau un loc foarte important în orice familie.”

Un alt obicei care ar putea părea cel puțin ciudat, dar are o simbolistică aparte este acela că în noaptea de Crăciun. se legau picioarele mesei cu un lanț. Acesta simboliza că familia va fi unită tot anul.

CITEȘTE ȘI: În 2025 ar putea fi dați în folosință încă 250 km de drum de mare viteză

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS