Sonda Parker a fost setată, ieri, să fie cel mai aproape de soare, în timpul unui zbor record, la o distanță de 6,1 milioane de kilometri. Sonda solară Parker a stabilit un record de apropiere de Soare.
Nava spațială fără echipaj era de așteptat să zboare cu 692.000 de kilometri pe oră, ceea ce este suficient de rapid pentru a ajunge la Tokyo din Washington, DC, în mai puțin de un minut, potrivit NASA. Zborul rapid ar face din sonda cel mai rapid obiect creat de om din istorie, a declarat agenția pe 16 decembrie în timpul unei prezentări NASA Science Live pe YouTube.
Misiunea a ajuns la această piatră de hotar istorică de când a fost lansată pe 12 august 2018 – un eveniment la care a participat omonimul sondei, dr. Eugene Parker, un astrofizician care a fost pionier în domeniul cercetării solare al heliofizicii.
Parker a fost prima persoană vie care a avut o navă spațială numită după el.
Astrofizicianul Prker şi-a văzut sonda în acţiune
Astrofizicianul, ale cărui cercetări au revoluționat înțelegerea umanității asupra soarelui și a spațiului interplanetar, a murit la vârsta de 94 de ani în martie 2022. Dar a fost încă martor la modul în care nava spațială ar putea ajuta la rezolvarea misterelor despre soare la mai bine de 65 de ani după ce misiunea a fost concepută inițial.
Sonda a devenit prima navă spațială care a „atins soarele” zburând cu succes prin coroana solară sau atmosfera superioară, pentru a preleva particule și câmpurile magnetice ale stelei noastre în decembrie 2021.
În ultimii șase ani ai misiunii de șapte ani a navei spațiale, Parker Solar Probe a strâns date pentru a lumina oamenii de știință despre unele dintre cele mai mari mistere ale soarelui, potrivit CNN.
Heliofizicienii s-au întrebat de multă vreme cum este generat vântul solar, un flux constant de particule eliberat de soare, precum și de ce coroana soarelui este mult mai fierbinte decât suprafața sa.
Citește și: (VIDEO) Incendiu la o casă din Giubega