2.9 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAerul din Popoveni, otrăvit după incendiul din 18 decembrie... și nu numai?

Aerul din Popoveni, otrăvit după incendiul din 18 decembrie… și nu numai?

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a publicat un raport privind monitorizarea calității aerului în Popoveni cu autolaboratorul din dotare, în urma producerii incendiului din Popoveni din data de 18 decembrie. Datele rezultate din monitorizare indică creșteri semnificative de concentrații mai ales la oxizii de azot, monoxidul de carbon și PM10 și PM2,5 începând cu orele 18, fără depășiri ale valorilor limită orare la NO2 (maxima de 94,55µg/m3 ). Pentru PM10 indicele orar între 19-23 este extrem de rău, iar pentru PM2,5 acest indice se extinde până la ora 3/19.12.2024.

Monitorizarea a cuprins doar  intervalul 18.12.2024/ora 12-19.12.2024 ora 7, fiind vizate efectele produse de incendiu asupra aerului din zonă. Numai că oamenii din cartier solicită monitorizarea îndelungată, reclamând arderi ilegale care otrăvesc aerului seara. 

Stația mobilă a APM Dolj va măsura nivelul poluanților în diferite zone

Autolaboratorul APM Dolj este parte dintr-o campanie desfășurată la nivelul țării de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, instituție care a anunțat că va monitoriza calitatea aerului în zonele cele mai sensibile: „Desfășurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile orașe, în zona depozitelor de deșeuri, precum și în zonele industriale în privința cărora sunt semnalate cele mai multe probleme de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând și pe parcursul mai multor zile, funcție de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând. Rezultatele vor fi făcute publice de agenții, după fiecare tematică abordată”, a anunțat la debutul campaniei Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care coordonează activitatea Agențiilor județene pentru Protecția Mediului.

Incendiul de pe Centura de Nord nu a avut un efect extrem asupra aerului

APM Dolj a desfășurat inițial o campanie de 10 zile de monitorizare a poluării în proximitatea CET, apoi autolaboratorul a fost utilizat și la monitorizarea poluării după incendiul masiv de pe Centura de Nord, la Harmony Decor. Acolo, însă, efectele asupra mediului nu au fost la fel dezastruoase, conform nivelului măsurat al poluanților în acea perioadă. Doar nivelul oxizilor de azot a înregistrat o creștere bruscă. În schimb, particulele fine nu au cunoscut valori foarte crescute.

În schimb, stația mobilă a măsurat creșteri extrem de mari ale particulelor fine în zona 1 Mai, în cele două zile în care autolaboratorul a fost folosit pentru monitorizarea de după incendiul de la service-ul auto din Popoveni.

Depășiri și de peste 5 ori ale limitei pentru PM10 după incendiul din Popoveni

„Având in vedere producerea unui incendiu puternic în zona Popoveni a Craiovei, APM Dolj a efectuat monitorizarea poluanților atmosferici cu autolaboratorul de imisii din dotare, respectiv CO, oxizi de azot, SO2, PM10, PM2,5, benzen, toluen, xileni, etilbenzen, NH3, H2S de la începutul incendiului până la stingerea acestuia. Monitorizarea s-a efectuat la sediu APM Dolj, din Craiova, str. Petru Rareș nr.1, în zona rezidențială din apropierea Facultății de Medicină și Farmacie – Calea Unirii. Condițiile meteorologice au fost caracterizate de umiditate ceva mai ridicată și calm atmosferic. Datele rezultate din monitorizare indică creșteri semnificative de concentrații mai ales la oxizii de azot, monoxidul de carbon și PM10 și PM2,5 începând cu orele 18, fără depășiri ale valorilor limită orare la NO2 (maxima de 94,55µg/m3 ). În schimb, pentru PM10 indicele orar între 19-23 este extrem de rău, iar pentru PM2,5 acest indice se extinde până la ora 3/19.12.2024.”

Pentru PM10, unde limita zilnică este de 50 µg/mc, s-au atins valori de 250 µg/mc, conform graficului publicat de APM.

Pentru PM 2,5, limita prevăzută de lege este una medie anuală, de  25 µg/mc, valorile au ajuns și la 200 µg/mc.

PM10, creșteri și în centru, dar fără depășiri drastice

APM Dolj a coroborat datele cu cele obținute de stațiile din Brazdă și centru, pentru valorile PM10. Acestea sunt mai crescute în zona centrală, dar depășind ușor limita zilnică de 100 µg/mc, fiind și influențate de traficul intens din această perioadă.

„Stațiile DJ-2 (fond urban, amplasată în cartierul Brazda lui Novac) și DJ-1 (trafic, zona centrală – Piața Mare) din oraș nu au înregistrat creșteri neobișnuite ale concentrațiilor de oxizi de azot în timpul incendiului, în schimb valorile înregistrate PM10, PM2,5 sunt ceva mai diferite. Menționăm că toate aceste măsurări continue au fost influențate și de traficul extrem de intens determinat de Târgul de Crăciun deschis în centrul Craiovei”, se mai arată în raportul APM Dolj.

Semnalul unei craiovence: În Popoveni „sunt câteva incendii bune în fiecare seară”

Autolaboratorul a stat doar 2 zile în 1 Mai, pentru analiza datelor privind efectele incendiului din 18 decembrie, însă cum cartierul Popoveni este una dintre zonele cu probleme privind poluarea, acesta va reveni, probabil, pentru monitorizarea mai îndelungată a aerului. 

De altfel, pe pagina de Facebook a APM, a fost semnalată această necesitate de către unul dintre locuitorii din zonă: „Haideți cu monitorizarea și în cartierul Popoveni. Aici sunt câteva incendii bune în fiecare seară. Se ard gunoaiele Europei… nu cred că nu știți”, a scris o craioveancă.

De altfel, stațiile independente pentru măsurarea calității aerului arată adesea depășiri notabile ale limitelor pentru particulele fine în acest cartier.

Autolaboratorul APM a monitorizat și zona centurii de Nord

În această perioadă, autolaboratorul APM Dolj a mai monitorizat calitatea aerului în zona  Bariera Vâlcii, str. Bariera Vâlcii nr.192A, în perioada 3-11 decembrie, și în zona Centurii de Nord, pe str. Ionel Teodoreanu nr. 6 (lângă Nitela), în perioada 11-18 decembrie 2024. Rapoartele nu denotă schimbări semnificative ale nivelului principalilor poluanți.

CITEȘTE ȘI: Un oltean nevaccinat, prima persoană decedată din cauza gripei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS