-1.6 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevii anului 2024 în Dolj: Cine sunt cei șapte magnifici cu performanțe internaționale

Elevii anului 2024 în Dolj: Cine sunt cei șapte magnifici cu performanțe internaționale

Șapte elevi din județul Dolj au reușit să obțină în acest an rezultate remarcabile la concursurile internaționale. Talentul și dedicarea lor au fost recunoscute, la final de an, în cadrul unei festivități organizate la București de către Ministerul Educației pentru toți elevii performanți din țară, pentru profesorii care i-au pregătit și unitățile de învățământ în care elevii studiază sau au studiat.

„Profesionalism, dedicare, perseverență și pasiune! Fiecare emoție trăită de acești copii extraordinari și de profesorii lor a fost răsplătită! Emoții firești, ropote de aplauze, entuziasm, mândrie – aceste cuvinte pot caracteriza ziua de marți, 17 decembrie, când cei 7 elevi din județul Dolj, însoțiți de profesorii coordonatori și directorii unităților școlare, au pășit pe scena Palatului Național al Copiilor din București”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Cine sunt cei șapte elevi remarcabili din Dolj

Dumitrescu David, elev la Colegiul Național ”Carol I” Craiova, îndrumat de Prof. Maria Ciobanu, a fost recompensat pentru Medalia de Aur obținută la Olimpiada Internațională de Geografie desfășurată la Dublin, în Irlanda. GdS a scris despre David după calificarea la faza internațională.

Pârvulescu Gabriela Mădălina, elevă a Colegiului  Național ”Frații Buzești” Craiova, a fost, de asemenea, premiată pentru Medalia de Aur obținută la Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete, sub îndrumarea Prof. Rădulescu Teodora.

Eleva Saioc Maria, de la Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova, a fost printre elevii anului în Dolj, grație performanței sale la limba engleză. Maria a câștigat Premiul III și Mențiune la Olimpiada Internațională de Limba Engleză, fiind îndrumată de Prof. Trancă Georgiana. Și despre Maria, alias Mars, GdS a scris un material în luna mai a acestui an.

Eleva Stăncescu Karina Adriana, de la Colegiul Național „Carol I” Craiova, este o altă elevă care a pus Craiova pe harta performanței internaționale, prin medalia de argint obținută la Olimpiada Internatională de Lingvistică. Profesorii săi coordonatori au fost Constanța Pârvuleasa și Cătălin Spiridon, de la Colegiul National „Carol I” Craiova.

Elevul Curcă David Dan, de la Colegiul Național ”Carol I” Craiova, a fost, de asemenea, premiat de Ministerul Educației pentru Medalia de Argint câștigată la Turneul Internațional Avansat de Informatică-IATI, Prof. Coravu Laura și Prof. Nicoli Marius (Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova). 

Elevul Păunescu Liviu Nicolae, de la Școala Gimnazială Sf. Gheorghe” Craiova/Centrul Județean de Excelență Dolj, s-a aflat printre olimpicii de top după ce a primit Medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Juniori),  fiind îndrumat de Prof. Georgescu Octavian (Colegiul Național ”Carol I” Craiova).

Eleva Vișan Gabriela Teodora, de la Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova, încheie lista celor 7 olimpici din Dolj ale căror performanțe au depășit granițele, cu Mențiune obținută la Olimpiada Internațională a Elenismului, sub îndrumarea Prof. Giuvanudis Xantula (Colegiul Național ”Carol I” Craiova).

Festivitatea de premiere a avut loc în prezența Ministrului Educației la acea dată, Ligia Deca, a reprezentanților ministerului, a oficialităților, a elevilor premiați, a profesorilor coordonatori și a directorilor unităților școlare de proveniență. 

Alături de elevi și profesori, la Festivitatea de premiere organizată de Ministerul Educației au fost prezenți din județul Dolj și reprezentanți ai unităților școlare premiate: Prof. Liviu Cotfasă, Director al Colegiului Național „Elena Cuza” din Craiova și Prof. Alina Dumitru, Director al Școlii Gimnaziale „Sf. Gheorghe” din Craiova.

Câți bani au primit elevii olimpici din partea Ministerului 

Ministerul Educației a acordat elevilor medaliați, profesorilor care i-au pregătit și unităților de învățământ de unde provin elevii, diplome și premii în bani, în conformitate cu prevederile legale privind stimularea performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar (20.000 lei pentru premiul I absolut cu punctaj maxim, 15.000 lei pentru premiul întâi sau medalia de aur, 12.500 lei premiul al II-lea medalia de argint, 10.000 lei premiul al III-lea sau medalia de bronz și 6.000 lei mențiune sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii, s-a acordat un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar s-a acordat în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o, se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate sprijinirii calității procesului de învățământ, direcționate, cu prioritate, către disciplina/disciplinele la care s-au obținut performanțe școlare. 

Elevii români au adus 220 de medalii, premii și mențiuni la concursuri internaționale și olimpiade regionale

În total, la nivelul întregii țări, au fost recompensați pentru rezultate deosebite 178 de elevi olimpici provenind din 72 de unități de învățământ preuniversitar de stat și private (din 33 de județe și municipiul București), care au reușit să aducă României 220 de medalii, premii și mențiuni la 33 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). În același timp, au fost premiați și cei 192 de profesori care i-au pregătit pe laureați. 

Din totalul celor 220 medalii/premii, elevii români au obținut 7 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 45 de medalii de aur, 30 de premii I, 64 de medalii de argint, 11 premii II, 35 de medalii de bronz, 11 premii III, respectiv 17 mențiuni/diplome echivalente. 

Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației în acest an este de peste 4.769.000 lei, în creștere față de anul trecut, când a fost de 3.900.000 lei. 

CITEȘTE ȘI: Cu cât cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2025

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS