-1.3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePremierul Marcel Ciolacu cere tuturor companiilor să înghețe prețurile timp de 6 luni

Premierul Marcel Ciolacu cere tuturor companiilor să înghețe prețurile timp de 6 luni

După ce a luat decizii contestate puternic de mediul de afaceri, premierul Marcel Ciolacu cere companiilor să fie solidare cu guvernul, scrie Hotnews. „Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de șase luni pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de luni, convocată special pentru aprobarea ordonanței trenuleț.

Mai exact, le cere să nu crească prețurile timp de șase luni, chiar dacă mediul de afaceri a reclamat că printre principalele efecte ale deciziilor introduse în Ordonanța trenuleț vor fi chiar scumpirile în lanț.

Marcel Ciolacu a susținut că „această ordonanţă nu este una a austerităţii sau a sărăciei, aşa cum se spune la televizor”: „Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de şcoli şi spitale”.

Deciziile care afectează mediul de afaceri au fost luate de pe o zi pe alta, fără nicio consultare, avertizează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Noi taxe și majorări de impozite

Ordonanța trenuleț prevede, printre altele:

  • Reinstituirea impozitului pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente.
  • Crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%.
  • Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro de la 500.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026.
  • Eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Reprezentanții sectorului energetic avertizează că introducerea unei taxe de 1,5% aplicabilă construcțiilor speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, va aduce și mai multe scumpiri la electricitate și gaze, întrucât se va duce în preț atât direct, cât și indirect.

În plus, această taxă a mai existat în perioada 2014-2017, însă investitorii au atacat-o în instanță, au câștigat, iar statul a trebuit să returneze sumele colectate prin compensare cu alte impozite.

Citește și: Judecătorii și procurorii detașați în interes de serviciu vor primi în continuare diurnă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS