Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind fumatul evidențiază că rata fumatului a rămas relativ neschimbată între 2020 și 2023, cu o scădere de doar 1%. Aproape un sfert dintre cetățenii UE (24 %) sunt fumători.
Cei mai mari fumători se găsesc în Europa de Est, cu un procent de 37% în Bulgaria, 36% în Grecia, 35% în Croaţia şi 34 % în România. Suedia are cea mai scăzută rată de fumat (8 %), urmată de Țările de Jos (11 %) și Danemarca (14 %), potrivit Rador Radio România.
Bărbații sunt mai înclinaţi să folosească produse din tutun decât femeile (28 % față de 21 %). În același timp, 56 % spun că nu au fumat în viața lor.
Șomerii sunt cei mai predispuși la fumat
Cea mai mare concentrație de fumători se înregistrează în grupa de vârstă între 25 și 39 de ani (32%), în timp ce cea mai scăzută rată se înregistrează în rândul celor cu vârsta de 55 de ani, sau mai mult. Șomerii sunt cei mai predispuși la fumat (40%), urmați de muncitorii manuali (37%) și de manageri (20%).
Procentul de fumători este mai mare în rândul persoanelor care au dificultăți la plata facturilor (38%) decât în rândul celor care nu au avut niciodată aceste probleme (21 %).
Citeşte şi: Credincioșii ortodocși, care urmează calendarul iulian, se pregătesc pentru celebrarea Anului Nou