-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum regenerăm ficatul după sărbători?

Cum regenerăm ficatul după sărbători?

Pentru majoritatea oamenilor, o dietă echilibrată este una săracă în grăsimi, zahăr și sare și bogată în fibre, legume, fructe, conținând suficiente proteine ​​și o gamă largă de vitamine și minerale. Totuși, perioada sărbătorilor de iarnă este de cele mai multe ori însoțită de excese alimentare, dar și de băuturi alcoolice, lucru care poate afecta sănătatea ficatului și a întregului organism, per total.

Legătura între hrană și ficat

Avem nevoie de hrană pentru a ne alimenta corpul, oferindu-i astfel energie și materialul de care are nevoie pentru a crește și a se repara. În stomac și intestin alimentele sunt descompuse în cele trei clase de nutrienți principali: carbohidrați, grăsimi și proteine.

Acești nutrienți sunt apoi absorbiți în fluxul sanguin și transportați la ficat unde sunt fie stocați, fie transformați astfel încât corpul să îi poată folosi imediat.

În același timp, ficatul tău lucrează și la detoxifierea substanțelor care pot dăuna organismului, cum ar fi alcoolul, medicamentele și unele toxine eliminate de către corp. Prin urmare, este important să avem grijă de sănătatea ficatului nostru deoarece un ficat afectat nu poate să facă aceste sarcini atât de eficient pe cât ar trebui.

Cum putem echilibra mesele?

Alegerile mici de zi cu zi pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Includerea legumelor și consumul în mod regulat a peștelui, nucilor și semințelor în regimul nostru alimentar reprezintă o alegere corectă. În cazul în care consumăm pâine, indicat este să citim întotdeauna eticheta nutrițională și să alegem pâinea cea mai bogată în fibre, cu conținut scăzut glucidic, cel mai adesea încadrându-se aici pâinea din făină integrală.

Limitarea consumului de alimentele procesate, dar și de alimente și băuturile dulci, inclusiv alcool, sunt soluții la îndemâna oricui pentru menținerea sănătății ficatului, dar și a întregului organism, per total. Înlocuirea băuturilor îndulcite poate fi realizată cu succes de către apă sau ceaiuri, mai ales în perioada rece.

Un truc bun este să mâncăm lent, astfel ne putem simți sătuli mâncând mai puțin. Acest lucru se explică prin faptul că există un hormon care se declanșează în momentul în care corpul nostru consideră că a mâncat suficient. Este vorba de leptină, doar că aceasta are nevoie de o perioadă de timp pentru a se declanșa și dacă noi mâncăm prea repede, practic declanșarea acestui hormon al sațietății are loc după momentul în care s-a atins cu adevărat sațietatea.

CITEŞTE ŞI: Fostul sediu al Teatrului Colibri, de pe A. I. Cuza, ar urma să devină hotel

Ce să includem în dieta noastră?

Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pe care le putem consuma pentru sănătatea ficatului. Studiile au arătat că băutul de cafea protejează ficatul de boli, chiar și în cazul celor care deja au o afectare a acestui organ.
O altă băutură pe care o putem consuma este ceaiul. O cercetare din 2020 a constatat că băutul de ceai verde a redus nivelurile de enzime hepatice la persoanele cu steatohepatită non-alcoolică (boala ficatului gras nonalcoolic).

Legumele crucifere (broccoli, varza, conopida) sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fibre și pentru că sunt bogate în compuși vegetali benefici. Studiile sugerează că legumele crucifere conțin anumiți compuși care modifică procesul de detoxifiere și protejează împotriva compușilor nocivi.
Din categoria fructelor, afinele și merișoarele conțin antioxidanți importanți pentru sănătate. Un studiu din 2021 a descoperit că administrarea unui supliment de merișor timp de șase luni a îmbunătățit steatoza hepatică.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS