5.6 C
Craiova
vineri, 17 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriComuna Sopot a câştigat un nou proiect, cu fonduri prin PNRR

Comuna Sopot a câştigat un nou proiect, cu fonduri prin PNRR

Comuna Sopot a obținut la finalul anului trecut un răspuns pozitiv privind finanțarea unui proiect depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, în perioada următoare, în Sopot se va realiza un sistem integrat pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd, în valoare de peste 5,7 milioane lei.
Primarul Cătălin Trăistaru detaliază în ce constă proiectul.

Reporter: În ce constă această nouă investiție?

Primar Cătălin Trăistaru: Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțarea necesară prin PNRR, având în vedere că acest program oferă oportunitatea de a implementa soluții ecologice și eficiente. Proiectul presupune construirea unui sistem integrat pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd, un sistem care va ajuta la gestionarea corectă a acestui tip de deșeu.

Reporter: Cum va funcționa acest sistem integrat?

Primar Cătălin Trăistaru: Proiectul este o investiție majoră, în valoare totală de 5.868.301,62 lei, TVA inclus, și presupune mai multe etape. În primul rând, vom construi o platformă comunală pe o suprafață de aproximativ 2000 de metri pătrați, care va include toate facilitățile necesare pentru colectarea și depozitarea gunoiului de grajd. Acesta va fi depozitat pe o platformă de 800 de metri pătrați, iar restul spațiului va fi utilizat pentru dotări esențiale, cum ar fi rigola carosabilă din prefabricate beton, care va avea o lungime de 54 metri, și un bazin de stocare cu un volum de 80 de metri cubi.

De asemenea, platforma va include o incintă de 345,8 metri pătrați, care va adăposti restul echipamentelor necesare pentru gestionarea procesului. În plus, pentru a asigura condiții optime pentru personalul care va lucra pe platformă, vom construi o cabină pentru personal și o toaletă ecologică. Un alt element important al proiectului este sistemul de iluminat, care va fi alimentat de panouri fotovoltaice, iar iluminatul va fi controlat prin senzori de mișcare.
Proiectul mai include camere de supraveghere video 24/7, piezometre pentru monitorizarea calității și direcției de curgere a apei subterane, împrejmuirea cu plasă de sârmă bordurată, spații înierbate și plantații aliniament și o platformă de acces care face legătura cu drumul comunal.

Obiectivul va fi dotat cu utilaje necesare pentru manipularea și aplicarea gunoiului de grajd, care va fi transformat în compost.

Reporter: Ce beneficii aduce proiectul?

Primar Cătălin Trăistaru: Prin realizarea acestui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, vom elimina riscurile de poluare ale solului și apei, care pot apărea atunci când acest tip de deșeu este gestionat incorect. De asemenea, prin procesarea corectă a gunoiului de grajd, vom putea obține compost care va putea fi utilizat atât pentru îmbunătățirea solului în agricultură.

Un alt beneficiu semnificativ este legat de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deșeurile de grajd, dacă sunt lăsate necontrolat sau depozitate în condiții improprii, pot emite metan, un gaz cu efect de seră extrem de dăunător pentru mediu. Prin implementarea acestui sistem, vom putea să prevenim aceste emisii și să contribuim astfel la protejarea climatului.

Mai mult, prin implementarea acestui proiect, comuna Sopot va deveni un exemplu de bune practici în gestionarea deșeurilor agricole, iar acest lucru poate inspira și alte comunități din județ și din întreaga regiune să adopte soluții similare. Având în vedere că majoritatea localităților din mediul rural se confruntă cu probleme în gestionarea gunoiului de grajd, proiectul nostru va reprezenta un model de succes în această privință.

Reporter: În ceea ce privește implementarea acestui proiect, care este termenul estimat pentru finalizare?

Primar Cătălin Trăistaru: Proiectul va fi realizat în etape, iar termenul estimat pentru finalizarea întregului sistem este de 20 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS