7.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjUn lider sindical cere plecarea a jumătate din șefii CEO

Un lider sindical cere plecarea a jumătate din șefii CEO

Unul dintre liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) cere plecarea unor șefi din conducerea companiei energetice. Solicitarea vine din partea lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, organziație sindicală reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

În opinia lui Dumitru Pârvulescu, reducerile de personal de conducere ar trebui să înceapă cu membrii Consiliului de Supraveghere. Cea mai mare parte a acestora sunt membri de partid. În momentul de față din Consiliul de Supraveghere fac parte 7 persoane.

Dumitru Pârvulescu este de părere că structura respectivă ar putea să funcționeze foarte bine și cu numai 4 persoane. „Se tot vorbește despre măsurile de austeritate. De ce nu ne gândim și la șefi și mergem mereu în altă parte? De ce nu pleacă 3 din Consiliul de Supraveghere din cei 7? Dacă Directoratul Complexului Energetic Oltenia poate funcționa cu 3 membri din 5, ar putea să funcționeze și Consiliul de Supraveghere. Să mai reducem din șefi.”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

În momentul înființării CEO, administrația companiei funcționa într-o singură clădire și erau 19.000 de salariați. Acum funcționează în 3 și mai sunt doar 8.300 de angajați.

Trebuie să finalizeze bugetul până joi

Administrația Complexului Energetic Oltenia se află într-un proces complex de elaborare a proiectului de Buget de Venituri și Cheltuieli (BVC) pentru anul 2025. Acest demers este influențat de necesitatea implementării unor măsuri de austeritate menite să reducă cheltuielile totale ale companiei.

Conform propunerilor actuale, reducerea prevăzută este de aproximativ 20% în ceea ce privește costurile totale, incluzând aici diminuarea numărului de posturi. Această abordare implică, de asemenea, suspendarea angajărilor pentru o perioadă nedetermină. Termenul-limită stabilit pentru finalizarea proiectului de BVC este 23 ianuarie 2025. Ulterior, documentul va fi prezentat sindicatelor pentru consultări, urmând să fie înaintat Ministerului Energiei pentru aprobare.

Aceste etape sunt esențiale pentru asigurarea transparenței și alinierea intereselor tuturor părților implicate. Contextul actual este marcat de solicitările explicite ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a cerut reducerea cheltuielilor la toate companiile aflate sub autoritatea ministerului, inclusiv la Complexul Energetic Oltenia. Această directivă face parte dintr-un efort mai amplu de optimizare a resurselor și reducere a costurilor în sectorul energetic.

Mai pot produce energia anunțată?

Un aspect critic rămâne impactul acestor măsuri asupra capacității Complexului Energetic Oltenia de a atinge indicatorii de producție stabiliți anterior pentru anul 2025. Conform datelor anunțate la finalul anului 2024, obiectivele includ: producția de energie electrică pe bază de cărbune: 5,5 TWh; producția de cărbune: 11,5 milioane de tone; volumul lucrărilor de descopertă: 74,6 milioane de metri cubi.

Realizarea acestor indicatori poate fi periclitată de eventualele reduceri de personal sau de diminuarea investițiilor în mentenanță, reparații și exproprieri, sectoare critice pentru funcționarea optimă a companiei. Impactul unor astfel de măsuri ar putea fi resimțit în mod direct asupra capacitații de producție, precum și asupra stabilității economice a regiunii, având în vedere rolul semnificativ al Complexului Energetic Oltenia în furnizarea energiei electrice și împrezentarea unui angajator major în zonă.

De asemenea, orice reducere a volumului lucrărilor de descopertă sau a altor activități esențiale poate afecta lanțurile de aprovizionare și performanța operațională a companiei pe termen lung

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS