Peste 24 de milioane de euro este suma pregătită de autoritățile din județul Gorj pentru reconversia profesională a minerilor care nu vor mai avea de lucru la Complexul Energetic Oltenia.
Fondurile vor fi asigurate prin Planul de Tranziție Justă destinat județului Gorj. În acest sens, este pregătit un buget de 24 de milioane de euro pentru Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. Proiectul se va derula împreună cu Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu pentru servicii de consultanță și cu alți doi parteneri pentru serviciile de reconversie profesională și asigurarea de cursuri de recalificare. Acestea vor fi destinate exclusiv personalului din minerit și sectorul energetic, precum și de la prestatorii de servicii. Vor putea participa la cursurile de recalificare și vor beneficia de serviciile pentru reintegrare pe piața muncii angajații care vor rămâne fără serviciu.
Peste 3.300 de beneficiari
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj pregătește deja un proiect care va fi depus în luna martie la Fondul de Tranziție Justă. Astfel, vor fi accesate cele 24 de milioane de euro. Proiectul se va derula până în anul 2029. Vor fi acordate inclusiv subvenții, atât beneficiarilor, cât și angajatorilor.
„Acest proiect va sprijini tranziția forței de muncă la o economie mai prietenoasă cu mediul. Forța de muncă vizată sunt minerii care vor rămâne fără un loc de muncă. Nu vor fi pensionarii din minerit, ci oamenii proveniți din industria minieră care vor mai avea un loc de muncă. Vor fi programe de recalificare pentru a crește șansele de angajare. Depunem proiectul la FTJ până pe 31 martie. Am gândit și câteva subvenții, precum indemnizații sau sume de bani pentru participarea la cursurile de calificare. Vom avea 3.360 de beneficiari. Vom lucra și cu agenții economici care vor face angajări. Programul se va derula până în anul 2029”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Citește și: Cele mai mari cariere din CEO riscă să rămână fără jumătate dintre angajați