Echipajul navei Galaxy Leader, printre care și un român, a fost eliberat de rebelii houthi yemeniți miercuri, după mai mult de un an de la sechestrarea vasului în largul coastelor Yemenului.
În contextul demersurilor permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituţiile competente din România, în urma răpirii în Yemen a unui cetățean român ce făcea parte din echipajul navei Galaxy Leader, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că acțiunea este rezultatul eforturilor susținute ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi celorlalte instituţii din cadrul Celulei de criză, în cooperare cu MAE, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico-diplomatice.
Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, și tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților Sultanatului Oman și Republicii Bulgaria pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz complex și extrem de dificil.
Echipajul, eliberat ca urmare a acordului de încetare a focului în Gaza
Echipajul a fost predat sultanatului Oman „în coordonare” cu gruparea militantă palestiniană Hamas, după ce un acord de încetare a focului în Gaza a fost negociat cu Israel, a menționat Al Masirah TV.
Echipajul era format din 25 de cetățeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic și România, a indicat armatorul navei, Galaxy Maritime.
Nava fusese închiriată de Nippon Yusen din Japonia.
Rebelii houthi au atacat nave în Marea Roșie ca o demonstrație de solidaritate cu palestinienii
Galaxy Leader, care naviga sub pavilionul Insulelor Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah, în zona controlată de houthi în nordul Yemenului, după ce fusese acostată de membri ai grupării în ziua de 19 noiembrie 2023, după izbucnirea războiului între Israel și mișcarea palestiniană Hamas în Gaza.
În timpul războiului, houthi au atacat nave în zona Mării Roșii, în ceea ce au spus a fi o demonstrație de solidaritate cu palestinienii.
Israelul și Hamas au ajuns săptămâna trecută la un acord de încetare a focului, suspendând un război care a durat 15 luni, a devastat Fâșia Gaza și a inflamat Orientul Mijlociu.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, anunțase marți, 21 ianuarie, că marinarul român răpit de rebelii Houthi urmează să fie eliberat, după un an de captivitate.
Citește și: Șofer rănit după ce s-a răsturnat cu TIR-ul încărcat cu ciment