Osul iepurelui este un diuretic inofensiv pentru organism, eficient in tratamentul afectiunilor renale, printre care si litiaza renala.
Osul iepurelui (onosis spinosa) este o planta jumatate ierboasa, jumatate lemnoasa, spinoasa, inalta de 20-60 cm, având o radacina de 60 cm.
Florile sunt roz-purpurii, iar fructul este o pastaie ovala cu trei seminte. Planta creste spontan prin fânete, pasuni sau chiar pe marginea drumului, in locuri nisipoase, si infloreste din iunie pâna in septembrie.
De la osul iepurelui se foloseste in scopuri medicinale doar radacina, care se recolteaza pe toata perioada toamnei sau primavara devreme. Aceasta contine glucozide, onopsina, un derivat flavonic, fitosteroli, tanin, ulei gras si acid citric, substante care ii confera proprietati curative.
Diuretic inofensiv
Osul iepurelui este un diuretic inofensiv pentru organism. De aceea poate fi folosit fara teama in afectiuni renale: litiaza, cistita etc.
Pentru a beneficia din plin de calitatile pe care le ofera substantele active din compozitie, radacina se poate „prelucra“ la rece. Se pune o lingurita de radacina tocata marunt intr-o cana cu apa rece si se lasa la macerat 12 ore. Inainte de servire, se incalzeste putin, se strecoara si se bea, indulcita cu miere, inainte de masa. Este eficienta in tratarea litiazei renale, ajutând la eliminarea pietrelor. Daca dorim sa obtinem un decoct, atunci se fierb cam doua linguri de radacini tocate marunt intr-un litru de apa, pâna când cantitatea de lichid se reduce la jumatate, dupa care se strecoara si se consuma, indulcit cu miere, câte o cescuta pe zi, in tratamentul inflamatiilor urinare. Infuzia la cald se prepara din o mâna de radacini tocate marunt care se pun intr-un litru de apa fiarta. Dupa cinci minute se ia de pe foc si se strecoara. Se administreaza câte o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa. Este recomandata in hidropizia insotita de edeme, in calculoza renala si cistite.
Gargarele cu infuzie de radacina iepurelui calmeaza durerile de gât produse de gripa sau alte viroze respiratorii si usureaza expectoratia in bronsite.
Datorita proprietatilor diuretice, este favorizata eliminarea toxinelor din organism, motiv pentru care infuzia obtinuta la cald mai este recomandata in tratamentul reumatismului, in bolile cronice de piele si pentru ameliorarea gutei.
Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3