5.6 C
Craiova
luni, 3 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalÎncep lucrările la Spitalul Regional din Craiova. Primăria a dat autorizația de construire

Încep lucrările la Spitalul Regional din Craiova. Primăria a dat autorizația de construire

Spitalul Regional din Craiova este tot mai aproape de începerea lucrărilor de construire. La începutul acestei luni, Ministerul Sănătății a obținut autorizația pentru executarea lucrărilor de construire- autorizația nr.68 din 31.01.2025. Valoarea lucrărilor se ridică la 1.602.016.707,03 de lei. Acesta va fi situat pe strada Teilor, în Bariera Vâlcii

Administrația locală a eliberat autorizația de construire (AC) pentru noul Spital Regional de Urgență (SRU) din Craiova și împrejmuirea imobilului. Documentul a fost emis pe 01 februarie și prevede construirea clădirii spitalului cu subsol, demisol, parter, 4 etaje, plus un etaj tehnic și a încă 3 corpuri, cabine tehnice și cabine de pază, amenajare parcuri și parcare. Valoarea lucrărilor este de peste 1,6 miliarde de lei.

Spitalul regional de la Craiova este primul dintre cele trei spitale regionale din ţară pentru care s-a desemnat câştigătorul. Licitația pentru execuție a demarat pe 10 iulie 2024. Este vorba de o asociere condusă de Construcții Erbașu SA în calitate de lider, Concelex, Con-A Operations, Bog’Art, având ca subcontractanți Muzeul Olteniei Craiova și Hoelscher Wasserbau Ro. Contractul a fost semnat la sfârșitul anului 2024.

Contractul a fost atribuit în baza criteriului „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde oferta financiară a contat în procent de 80%. Perioada de garanţie a lucrărilor a avut o pondere de 10%, atribuită constructorului care va oferi o garanție de minim 10 ani. În rest, a mai contat experienţa deţinută de managerul de contract, coordonatorul de contract (7%) și perioada de garanţie a echipamentelor medicale grele (3%), care să fie de minim 48 de luni.

Prima etapă

Construirea Spitalului Regional Craiova a presupus două etape. Prima fază a demarat la finele lunii aprilie 2024, aceasta cuprindea lucrările preliminare de amenajare a terenului, demolarea clădirilor existente, devierea / relocarea / dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament, excavații generale (săpătura brută), inclusiv nivelare, stabilizarea terenului în excavație și protecția taluzurilor, plus împrejmuire (parțial permanentă + parțial temporară). Acest prim contract de 44,5 milioane de lei (fără TVA) a fost obținut de asocierea Synergy Construct (București) – Dramirom Trade (Galați). Antreprenorul avea patru luni la dispoziție să finalizeze lucrările prevăzute în contract, dar durata s-a prelungit.

Pot demara lucrările de construire

După ce s-a încheiat această prima etapă a lucrărilor poate demara și construirea în sine a spitalului regional. Noua unitate medicală amplasată pe Centura de Nord a Craiovei va avea o capacitate de 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi, organizate în 6 centre medicale. Spitalul va oferi posibilitatea tratării a peste 250.000 de pacienți pe an. Investiția include și un heliport destinat inclusiv elicopterului Black Hawk S70, care va fi amplasat pe sol, cu acces direct către Unitatea de Primiri Urgențe. Corpul spitalului este o clădire S+D+P+4E+Eth.

Conform autorizației, suprafața totală a terenului pe care se va ridica spitalul are 246.127 mp, iar suprafața construită 37.492,48 mp, suprafața desfășurată de 191.643,22 mp, terase acoperite în suprafață de 2.819,57 mp. Înălțimea maximă a construcției va atinge 27,90 m.Aici, vor fi construite și o clădirea tehnică TSB va fi P+1E, având o suprafață construită de 2.557,62 mp, suprafață desfășurată de 5.388,24 mp și înălțimea maximă de 11 m.

Clădirea stației de gaze medicale va fi construită la sol (parter), cu suprafața construită și desfășurată de 173 mp.Va mai exista o clădire care va adăposti cabinele de poartă, având suprafața construită și desfășurată de 25 mp X 4 și înălțimea de 3,50 m. Proiectul prevede și o suprafață de 135.350 mp dedicată spațiilor verzi și parcurilor. Totodată, sunt prevăzute 1.567 locuri de parcare, din care pentru persoane cu dizabilitătii – 63 și 10 locuri de parcare cu stații de încărcare pentru mașini electrice.Terenul va fi împrejmuit, la vest și nord, cu 980,90 metri liniari de panouri de țeavă pătrată prinse pe stâlpi metalici, cu soclu de 40 de cm pe toată lungimea. Înălțimea gardului va fi de 1,80 m.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS