Procurorii DIICOT, împreună cu polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate, au efectuat luni 65 de percheziții domiciliare în România și Monaco, în cadrul unei anchete de amploare privind dosarul Nordis. Sunt vizate 72 de persoane, atât fizice, cât și juridice, prejudiciul estimat în acest dosar fiind de peste 195 de milioane de euro.
Astăzi, 3 februarie 2025, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, desfășoară 65 de percheziții domiciliare pe teritoriul României și în Principatul Monaco. Acțiunea vizează un grup infracțional organizat suspectat de delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală și înșelăciune, conform digi24.ro.
Ancheta vizează 72 de suspecți – 40 de persoane fizice și 32 de firme
Ancheta, care se desfășoară în București și în județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova, vizează 72 de suspecți – 40 de persoane fizice și 32 de firme. Potrivit DIICOT, gruparea funcționa din 2018 și era structurată pe trei niveluri ierarhice, operând printr-un sistem piramidal în domeniul imobiliar.
Sumele de bani obținute din avansuri și contracte de vânzare-cumpărare, deturnate prin transferuri frauduloase
Liderii grupului au creat mai multe societăți comerciale pentru a atrage clienți prin proiecte imobiliare fictive. Sumele de bani obținute din avansuri și contracte de vânzare-cumpărare – estimate la peste 195 de milioane de euro – au fost deturnate prin transferuri frauduloase, plăți către firme controlate de grupare și retrageri în numerar. Metodele folosite de grupare includ inducerea în eroare a clienților, vânzarea repetată a acelorași imobile către diferite persoane, recompartimentarea clădirilor pentru a ascunde fraudele și evitarea plății taxelor către stat.
Fondurile ilegale au fost „spălate” prin operațiuni fictive și transferate către conturile suspecților. În această schemă au fost implicați și notari, avocați și consultanți, care au ajutat la întocmirea documentelor pentru tranzacțiile imobiliare suspecte. Autoritățile desfășoară audieri la sediul DIICOT, iar ancheta continuă pentru identificarea tuturor celor implicați. Acțiunea beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române. Facem precizarea că, pe parcursul anchetei, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Citește şi: FMI vine la București pentru o analiză a ultimelor evoluții economice