3.1 C
Craiova
marți, 4 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii care se vor recalifica în alte meserii vor primi bani

Minerii care se vor recalifica în alte meserii vor primi bani

Minerii care își vor pierde locul de muncă vor primi 10 lei pe oră să participe la cursurile de reconversie profesională. Sunt vizați salariații Complexului Energetic Oltenia care vor rămâne fără un loc de muncă, în cazul unor restructurări sau a închiderii unor cariere miniere sau a unor grupuri pe cărbune. Responsabilitarea reconversiei profesionale va reveni AJOFM.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj va beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 24 de milioane de euro prin Fondul de Tranziție Justă. Momentan a apărut ghidul, iar AJOFM are pregătit un proiect care vizează mii de beneficiari.

Proiectul AJOFM vizează aproape 3.500 de beneficiar

Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, a precizat că din suma de 24,4 va fi acordat sprijin celor care se află în căutarea unui loc de muncă. Va fi realizată reconversia profesională a celor care provin din exploatările miniere și vor fi încadrați șomeri în câmpul muncii. Va mai fi acordat sprijin pentru angajatori prin introducerea de cursuri de calificare noi, în construcții, horeca sau energie verde, precum montatori panouri solare. Agenția le va acorda șomerilor prime de instruire, subvenții de participare la formarea în muncă și mese pentru cursanți.

„Au trimis observații la Fondul de Tranziție Justă. Programul derulat prin AJOFM Gorj se va implementa până pe 31 decembrie 2029. Proiectul AJOFM vizează aproape 3.500 de beneficiari, cu vârsta cuprinsă între 29 și 55 de ani. Proiectul AJOFM va fi depus la FTJ până pe 31 decembrie.

Program de închidere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.

De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. De asemenea, Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

Citește și: Mehedinți: Posesor de mandat depistat de polițiști și încarcerat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS