5.1 C
Craiova
joi, 6 februarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPanama neagă pretențiile SUA cu privire la trecerea liberă a canalului

Panama neagă pretențiile SUA cu privire la trecerea liberă a canalului

Panama a negat că a făcut modificări pentru a permite navelor guvernamentale americane să tranziteze gratuit Canalul Panama, în urma afirmațiilor Casei Albe că a fost de acord cu o astfel de mișcare.

Departamentul de Stat a postat pe X că navele sale guvernamentale „pot acum tranzita Canalul Panama fără taxe, economisind guvernul SUA milioane de dolari pe an”.

Răspunzând la comentarii, Autoritatea Canalului Panama (ACP) a declarat că este „împuternicită să stabilească taxe pentru tranzitarea canalului”, adăugând că „nu a făcut nicio ajustare la acestea”.

Președintele american Donald Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a relua controlul asupra căii navigabile, care este cheia comerțului global. Canalul Panama de 82 km traversează națiunea Americii Centrale și este principala legătură între oceanele Atlantic și Pacific.

Vizită în Panama a secretarului de stat Marco Rubio

Secretarul de stat Marco Rubio, care a fost într-o vizită în țările din America Latină săptămâna aceasta, a cerut Panama să facă „modificări imediate” în ceea ce el numește „influența și controlul” Chinei asupra canalului.

Principalul diplomat al Americii a spus că Panama trebuie să acționeze, altfel SUA vor lua măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile în baza unui tratat între cele două țări.

În timpul unei vizite în țară, Rubio s-a întâlnit cu președintele Panama, José Raúl Mulino, precum și cu administratorul canalului, Ricaurte Vásquez Morales.

ACP a declarat după vizită că și-a transmis intenția de a colabora cu marina americană pentru a optimiza prioritatea de tranzit pentru navele sale prin canal.

Acest angajament pentru dialogul cu Washington a rămas, a spus într-o declarație separată, potrivit BBC.

Peste 505 dintre navele care tranzitează canalul sunt americane

Navele americane reprezintă o proporție semnificativă din traficul pe canal. În 2024, 52% dintre tranzitele pe calea navigabilă aveau porturi de origine sau destinație în Statele Unite, potrivit autorităților canalului.

Până la 14.000 de nave folosesc canalul în fiecare an pentru a evita o călătorie lungă și costisitoare în jurul vârfului Americii de Sud.

În discursul său inaugural, președintele Trump a spus că intenționează să „preia” canalul, susținând că China îl operează, iar Panama „încălca” promisiunea de a rămâne neutru.

Planul a fost respins ferm de Mulino, care a spus că ruta comercială cheie „este și va rămâne” în mâinile țării.

El a respins, de asemenea, acuzațiile lui Trump despre influența Chinei, spunând că „nu există nicio prezență a vreunei națiuni în lume care să interfereze cu administrația noastră”.

SUA au construit canalul la începutul secolului al XX-le. După ani de proteste, președintele Jimmy Carter a semnat un tratat cu Panama în 1977 pentru a preda treptat controlul asupra căii navigabile, pe care Trump a catalogat-o „o mare greșeală”.

Citește și: (VIDEO) Dolj: Un bărbat de 70 de ani, sub control judiciar după ce a dat cu toporul în ușa poliției

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS